Onze visie Wat doet Madaster voor mij? Ons platform Inspiratie Contact
Word een partner
Log in
Back
Nieuws 22 jun 2018

DE WAARDE VAN DATA

DE WAARDE VAN DATA

Gebouwen hebben grote invloed op de kwaliteit van leven. Voor de gebruikers en de omgeving. Het is geen onbekend gegeven dat gebruik van verantwoorde materialen en het energiezuinig maken van panden een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan de leefbaarheid op en van de aarde, nu en in de toekomst. Niet verwonderlijk dat financiering van duurzaam vastgoed hoog op de agenda staat bij veel banken. Hoe geven deze banken eigenlijk vorm aan de ontwikkeling van duurzaam vastgoed? Laten we de vraag eens voorleggen aan één van Nederlands groenste banken: Triodos Bank.

Joep Peters houdt zich als senior relatiemanager Duurzaam Vastgoed bij Triodos Bank bezig met de financiering van bijzondere duurzame projecten. Hij kan zich nog goed herinneren dat zo’n 5 jaar geleden Triodos Bank de enige bank was die eisen stelde aan het energielabel bij financieringsaanvragen. Inmiddels is dit, mogelijk met een beetje hulp van de wetgeving, een verplicht onderdeel bij alle banken. Hoe geeft Triodos Bank als groene bank anno 2018 vorm aan de ontwikkeling van duurzaam vastgoed? Joep Peters antwoordt: “Er is bij Triodos Bank altijd naar veel meer gekeken dan naar het, inmiddels verplichte, energielabel. Wij vinden het belangrijk gebouwen te financieren die goed zijn voor de mensen die er in wonen, werken of er in verzorgd worden. Zijn het gezonde gebouwen? Hoe is het met de ligging van de gebouwen gesteld? Hoe zit het met materiaal- en grondstoffengebruik? Wordt er gebruik gemaakt van materiaalpaspoorten? Belangrijke aspecten die wij allemaal meenemen bij financieringsaanvragen.”

In hoeverre heeft het bezit van een materialenpaspoort invloed op de beoordeling van een financieringsaanvraag? Joep Peters: “Komt iemand met een materialenpaspoort, dan zien wij diegene absoluut als koploper. Momenteel willen we graag onderzoeken wat we op dit gebied kunnen eisen. Dat is ook de reden waarom we ook voor ons bestaande pand een materialenpaspoort laten opmaken. Triodos Bank financiert voornamelijk bestaand vastgoed. Zo krijgen we meer inzicht in het proces en kunnen we beter bepalen wat we al dan niet kunnen eisen.” Zou het er uiteindelijk misschien toe kunnen leiden dat deze koplopers op vertoon van hun materialenpaspoort bij Triodos Bank kunnen profiteren van rentevoordeel of interessante kortingen? Niet per definitie. Joep Peters antwoordt: “Het betekent in ieder geval dat wij dan ook in de markt zijn om te financieren.”

Kan interessant zijn, want voldoet jouw financieringsaanvraag niet aan allerlei groene aspecten, dan hoef je bij Triodos Bank eigenlijk al niet eens aan te kloppen. “En”, zo vervolgt Joep Peters, “Mocht een materialenpaspoort inzichtelijk maken dat er een hogere restwaarde ontstaat, dan zal dit zeker terugkomen in de waardering van het onroerend goed. Dat is financieel gezien natuurlijk erg interessant.”

De behoefte aan meer transparantie in de vastgoedwereld was een belangrijke reden voor Triodos Bank om zich als een van de eerste Kennedy’s aan te sluiten bij Madaster. Bovendien was Madaster van alle bekende initiatieven bij Triodos Bank degene met de meeste potentie. Joep Peters: “Madaster begint echt bij het begin: het gebouw en de materialen zelf. Een mooie basis, want data is ontzettend belangrijk. Hoe meer wij weten van een pand, hoe beter wij er waarde aan toe kunnen kennen en dat heeft absoluut invloed op de financierbaarheid.”

Daar stopt het echter niet als het aan Joep Peters ligt: “Hoe mooi zou het zijn wanneer we uiteindelijk een compleet gebouwenpaspoort hebben. Een vingerafdruk van het hele gebouw. Een document waarin niet alleen de gebruikte materialen van een gebouw inzichtelijk worden gemaakt, maar ook zaken als bijvoorbeeld het werkelijke energieverbuik, de gebruikerstevredenheid en onderhoudsgeschiedenis.”

 

Sluit je vandaag nog aan, begin met waardebehoud

Ontdek hier meer over het gebruik van ons platform

Start met Madaster en neem een partnerschap en/of abonnement

Madaster platform

1

Stap 1

 • Partnerschap

  Ons partnermodel biedt begeleiding, ondersteuning en training en stelt u in staat ons ecosysteem te benutten via marketing en netwerkevents.

 • Abonnement

  Ons abonnementsmodel biedt u toegang tot ons platform.

 • Demo

  Madaster geeft geregeld demo’s van het platform. Schrijf u in voor de volgende demo door een mail te sturen naar info@madaster.be

 • Ons partnermodel biedt begeleiding, ondersteuning en training en stelt u in staat ons ecosysteem te benutten via marketing en netwerkevents.
 • Ons abonnementsmodel biedt u toegang tot ons platform.
 • Madaster geeft geregeld demo’s van het platform. Schrijf u in voor de volgende demo door een mail te sturen naar info@madaster.be
2

Stap 2

 • Basic

  Gebruiker 1

  Object 1

  Onboarding 1x 1,5u

  Support 1 object

  Update 2x/ jaar

  Partner event 1x/ jaar

  Marketing Basic

  Event bij klant

  € 3.500 / jaar *

 • Extra

  Gebruiker 1

  Object 1

  Onboarding 2x 1,5u

  Support Max 3 objecten

  Update 2x/ jaar

  Partner event 1x/ jaar

  Marketing Extra

  Event bij klant

  € 5.500 / jaar *

 • Premium

  Gebruiker 1

  Object 1

  Onboarding 2x 1,5u

  Support >3 objecten

  Update 2x/ jaar

  Partner event 1x/ jaar

  Marketing Premium

  Event bij klant 1

  € 8.500 / jaar *

 • € 3.500 / jaar *

 • € 5.500 / jaar *

 • € 8.500 / jaar *

 • PURE

  U kan niet wachten om mee te werken aan een circulaire wereld? U hebt voldoende aan de Madaster-handleiding en hebt geen verdere ondersteuning nodig? Kies hier dan voor het ‘Madaster Puur’ abonnement. U krijgt toegang tot het platform voor 1 gebruiker en 1 gebouw. Vanuit uw account kan u extra diensten bestellen indien nodig.

  € 1.000 / jaar *

 • Producenten

  Producenten kunnen hun producten toevoegen op Madaster. Als productgegevens kunnen worden gebruikt en gedeeld met alle gebruikers, is registratie gratis. Voor extra functies is een partnerschap vereist en neemt u best contact op via info@madaster.be

  € 0 / jaar *

 • U kan niet wachten om mee te werken aan een circulaire wereld? U hebt voldoende aan de Madaster-handleiding en hebt geen verdere ondersteuning nodig? Kies hier dan voor het ‘Madaster Puur’ abonnement. U krijgt toegang tot het platform voor 1 gebruiker en 1 gebouw. Vanuit uw account kan u extra diensten bestellen indien nodig.

  € 1.000 / jaar *

 • Producenten kunnen hun producten toevoegen op Madaster. Als productgegevens kunnen worden gebruikt en gedeeld met alle gebruikers, is registratie gratis. Voor extra functies is een partnerschap vereist en neemt u best contact op via info@madaster.be

  € 0 / jaar *

Neem contact met ons op

+32 47 353 2059
Maandag – Vrijdag, 08:30 – 18:00

info@madaster.be

Commandant Van Laethemstraat 40 bus 001
2660, Antwerp
Belgium

Wat zit er in voor mij?

Bekijk alle

Profiteer van de wereld om ons heen

madaster-image
23-11-2023 Nieuws

Decarbonisatie steeds belangrijker

Lees meer
madaster-image
07-11-2023 Persberichten

Staedion start met paspoort voor bouwmaterialen van Madaster

Lees meer
madaster-image
09-10-2023 Blogs

Reduceer impact op milieu met Madaster

Lees meer

Where are you located?