Onze visie Wat doet Madaster voor mij? Ons platform Inspiratie Contact
Word een partner
Log in
Back

Circulaire en duurzame overheidsprojecten

De overheid heeft een verantwoordelijke rol in de bouwindustrie en infrastructuur. De overheid beheert én bouwt een grote hoeveelheid gebouwen en infrastructuur en bepaalt wet- en regelgeving.

De overheid heeft een voorbeeldfunctie en is vaak innovator en initiatiefnemer om nieuwigheden in een bepaalde branche uit te rollen en mogelijk te maken. Het gebruik van Madaster geeft inzichten in circulariteit en de CO2-uitstoot van materialen en producten in gebouwen en laat toe verbeteringen aan te brengen waar nodig. Op die manier wil Madaster overheden ondersteunen met hun publieke taken en verantwoordelijkheden.

Wat doet Madaster voor mij?

Er is veel verandering gaande in de bouwsector. Een belangrijk onderwerp daarbij is duurzaam of circulair bouwen. Een overheid wil eigenlijk pionier zijn, maar ook geen fouten maken. Daarnaast handelt een overheid natuurlijk ook met het oog op de toekomst. Projecten die nu starten, moeten later geen problemen vormen. De circulariteit van bijvoorbeeld musea, bruggen, spoorweg of appartementencomplexen is daarbij natuurlijk ontzettend belangrijk.

Madaster is een onafhankelijk en transparant systeem dat informatie over de milieueffecten en circulariteit van materialen in een project kan inventariseren en die vervolgens bewaart in een materialenpaspoort. Daarmee is data goed beschermd, gedigitaliseerd, altijd up-to-date en conform huidige en toekomstige wet- en regelgeving. Dat is geruststellend.

Zo werkt het

 • Maak een digitaal paspoort

  De overheid, of dit nu landelijk, regionaal of lokaal is, hecht groot belang aan het meten en inzichtelijk maken van milieubedreigingen door kadastrale objecten.

  Met een digitaal paspoort is het mogelijk om van ieder object exact te weten welke materialen in, aan of onder een object aanwezig zijn, welke impact deze hebben op het milieu en welke waarde zij representeren voor hergebruik. Dit maakt het heel eenvoudig om voor bijvoorbeeld een gemeente rapporten op te maken met inzichten en aanbevelingen per perceel over milieubelasting en te nemen maatregelen.

 • Krijg inzicht door data

  Madaster begrijpt dat overheidsinstanties die belast zijn met het monitoren en beheren van zowel bouwprojecten als bestaande objecten behoefte hebben aan betrouwbare data.

  Het managen wordt makkelijker en beter door beslissingen te nemen op basis van feiten. Madaster biedt voor elk bestaand object en bouwproject een onafhankelijke databron. Gegevens worden op transparante wijze beschikbaar gemaakt aan de juiste betrokken (en dus aan niemand anders). De inzichtelijke data helpen om te controleren of wet- en regelgeving op de juiste manier zijn of worden geïmplementeerd in de bouw. Daarnaast biedt het de mogelijkheid om afvalstromen te verminderen en mogelijk te verwaarden. Doordat data van alle materialen in één oogopslag is weergegeven, wordt benodigd onderhoud van objecten eenvoudiger te voorspellen. Madaster biedt real-time en dynamisch inzicht in de gehele gebouwenportefeuille. Het platform biedt de mogelijkheid deze data geautomatiseerd samen te vatten in overzichtelijke rapportages over milieu-impact per object, per wijk of per regio.

 • Bouwen aan de toekomst

  Steeds meer bestuurders op het gebied van bouwtoezicht of huisvesting weten dat circulariteit de toekomst is.

  Dat blijkt uit het feit dat steeds meer wetgeving wordt gecreëerd om producenten, projectontwikkelaars en vastgoedeigenaren te dwingen te kiezen voor circulaire oplossingen. Als toezichthouder, maar ook als vastgoedeigenaar heeft de overheid er groot belang bij dat deze oplossingen de norm worden voor iedere nieuwbouw, renovatie en sloop. Afvalstromen moeten kleiner worden en hergebruik van materialen is een belangrijk onderdeel van het verminderen van CO2-waarden. Om te voldoen aan de gestelde Europese milieudoelen is het belangrijk om deze veranderingen zo snel mogelijk in gang te zetten. Madaster biedt hierbij een betrouwbaar en effectief hulpmiddel dat helpt om verantwoorde keuzes te maken en de wereld van de bouw en vastgoed op innovatieve wijze te transformeren.

Het Madaster platform

In Madaster maak je gemakkelijk een materialenpaspoort aan op basis van een BIM (IFC) of Excel-document. Door deze geautomatiseerd te verrijken met informatie over circulariteit, milieubelasting en restwaarde, wordt je Madaster-omgeving een waardevolle databron.

Het totaal van geregistreerde objecten, aangevuld met inzichten vanuit algoritmen, is beschikbaar via ons omgevingsregister. Dit maakt op gebiedsniveau zichtbaar welke materialen zich waar bevinden. Een inzicht voor beleidsmakers en iedereen die op zoek is naar data over de gebouwde omgeving.

Bekijk alle

Profiteer van de wereld om ons heen

madaster-image
23-11-2023 Nieuws

Decarbonisatie steeds belangrijker

Lees meer
madaster-image
07-11-2023 Persberichten

Staedion start met paspoort voor bouwmaterialen van Madaster

Lees meer
madaster-image
09-10-2023 Blogs

Reduceer impact op milieu met Madaster

Lees meer

Sluit je vandaag nog aan, begin met waardebehoud

Ontdek hier meer over het gebruik van ons platform

Maak gebruik van Madaster en begin met partnerschap en/of abonnement

Madaster platform

1

Stap 1

 • Partnerschap

  Ons partnermodel biedt begeleiding, ondersteuning en training en stelt u in staat ons ecosysteem te benutten via marketing en netwerkevents.

 • Abonnement

  Ons abonnementsmodel biedt u toegang tot ons platform.

 • Demo

  Madaster geeft geregeld demo’s van het platform. Schrijf u in voor de volgende demo door een mail te sturen naar info@madaster.be

 • Ons partnermodel biedt begeleiding, ondersteuning en training en stelt u in staat ons ecosysteem te benutten via marketing en netwerkevents.
 • Ons abonnementsmodel biedt u toegang tot ons platform.
 • Madaster geeft geregeld demo’s van het platform. Schrijf u in voor de volgende demo door een mail te sturen naar info@madaster.be
2

Stap 2

 • Basic

  Gebruiker 1

  Object 1

  Onboarding 1x 1,5u

  Support 1 object

  Update 2x/ jaar

  Partner event 1x/ jaar

  Marketing Basic

  Event bij klant

  € 3.500 / jaar *

 • Extra

  Gebruiker 1

  Object 1

  Onboarding 2x 1,5u

  Support Max 3 objecten

  Update 2x/ jaar

  Partner event 1x/ jaar

  Marketing Extra

  Event bij klant

  € 5.500 / jaar *

 • Premium

  Gebruiker 1

  Object 1

  Onboarding 2x 1,5u

  Support >3 objecten

  Update 2x/ jaar

  Partner event 1x/ jaar

  Marketing Premium

  Event bij klant 1

  € 8.500 / jaar *

 • € 3.500 / jaar *

 • € 5.500 / jaar *

 • € 8.500 / jaar *

 • PURE

  U kan niet wachten om mee te werken aan een circulaire wereld? U hebt voldoende aan de Madaster-handleiding en hebt geen verdere ondersteuning nodig? Kies hier dan voor het ‘Madaster Puur’ abonnement. U krijgt toegang tot het platform voor 1 gebruiker en 1 gebouw. Vanuit uw account kan u extra diensten bestellen indien nodig.

  € 1.000 / jaar *

 • Producenten

  Producenten kunnen hun producten toevoegen op Madaster. Als productgegevens kunnen worden gebruikt en gedeeld met alle gebruikers, is registratie gratis. Voor extra functies is een partnerschap vereist en neemt u best contact op via info@madaster.be

  € 0 / jaar *

 • U kan niet wachten om mee te werken aan een circulaire wereld? U hebt voldoende aan de Madaster-handleiding en hebt geen verdere ondersteuning nodig? Kies hier dan voor het ‘Madaster Puur’ abonnement. U krijgt toegang tot het platform voor 1 gebruiker en 1 gebouw. Vanuit uw account kan u extra diensten bestellen indien nodig.

  € 1.000 / jaar *

 • Producenten kunnen hun producten toevoegen op Madaster. Als productgegevens kunnen worden gebruikt en gedeeld met alle gebruikers, is registratie gratis. Voor extra functies is een partnerschap vereist en neemt u best contact op via info@madaster.be

  € 0 / jaar *

Neem contact met ons op

+32 47 353 2059
Maandag – Vrijdag, 08:30 – 18:00

info@madaster.be

Commandant Van Laethemstraat 40 bus 001
2660, Antwerp
Belgium

Where are you located?