Onze visie Wat doet Madaster voor mij? Ons platform Inspiratie Contact
Word een partner
Log in
Back
Nieuws 21 jan 2020

DE IMPACT VAN MATERIALENPASPOORTEN OP DE VASTGOEDKETEN

DE IMPACT VAN MATERIALENPASPOORTEN OP DE VASTGOEDKETEN

WONINGEN VOORZIEN VAN MATERIALENPASPOORTEN…WAT BETEKENT DIT?

Recent onderzoek van gebiedsontwikkelaar BPD (Bouwfonds Property Development) wijst uit dat 90% van de consumenten belangstelling heeft voor duurzaam wonen. Frans Holleman, directeur regio Noord-Oost & Midden van BPD, realiseert zich maar al te goed dat BPD als gebiedsontwikkelaar hier een belangrijke rol in kan spelen: “Als gebiedsontwikkelaar staan wij aan de start van nieuwe woongebieden. Dit geeft ons een regierol in de keten. In onze duurzaamheidsambities zijn het (her)gebruiken van grondstoffen en het beperken van afvalstromen bij de bouw van nieuwe woningen en de inrichting van gebieden integraal opgenomen. We kunnen dit echter niet alleen waarmaken. Daarom zijn we met onze ketenpartners een leertraject gestart hoe we nieuwbouwwoningen circulair kunnen ontwikkelen. Een belangrijke stap om grip te krijgen op de circulaire waarde van nieuwbouwwoningen, is een materialenpaspoort. We starten met 1.000 te ontwikkelen woningen in Noord-Oost & Midden Nederland voorzien van een materialenpaspoort in Madaster. Hiermee hebben 1.000 eigenaren van nieuwbouwwoningen straks inzicht in welke ‘ingrediënten’ er in hun woning zitten, én hoe circulair de woning is.” BPD draagt hiermee bij aan de hedendaagse behoefte om duurzaam te wonen. Maar wat betekent het voor bouwers en leveranciers? We vroegen het Antoinette Wilmot, commercieel directeur bij Reinbouw en Gerhard Hospers, Adjunct Directeur Greenworks bij Raab-Karcher.

Reinbouw is een van de bouwers die participeert in het leertraject van BPD om nieuwbouwwoningen te voorzien van een materialenpaspoort. Kerntaken van de Reinbouwgroep zijn: ontwikkelen, bouwen, renoveren, onderhouden en transformeren van ruimten om te wonen, werken, zorgen en genieten. Wat er na de lange termijn gebeurt met een woonruimte en de gebruikte materialen, ligt sinds kort binnen bereik. Een ontwikkeling waar Antoinette Wilmot bij Reinbouw blij mee is: “Uiteindelijk doel is dat we met elkaar er voor zorgen dat ook in de toekomst de bouw van woningen niet geremd wordt door het gebrek aan grondstoffen of materialen, en dat we de aarde niet uitputten. Ook de bijvangsten van materialenpaspoorten in de bouw, zoals de archivering van gebouwen met producten, is een meerwaarde. De traceerbaarheid van producten is zeer waardevol voor leveranciers die door de keten heen nu niet weten waar hun producten uiteindelijk worden toegepast. Op deze wijze kunnen zij ook meer service gaan verlenen voor hun eigen producten waardoor deze ook weer van hogere kwaliteit worden.”

De keten is de kern, dus niet alleen Reinbouw maar ook haar materialenleveranciers moeten in beweging komen voor circulariteit in vastgoedontwikkeling. Wilmot: “Het vraagt ook een inspanning van onze leveranciers om alle materialen in een woning op te kunnen opnemen in Madaster.”

Een van die leveranciers is Raab-Karcher, leverancier van materialen voor de bouw. Zo’n tien jaar geleden vroegen woningcorporaties al of de ingebrachte materialen van de groothandel wel milieuvriendelijk waren. Dat kon destijds niet zomaar inzichtelijk gemaakt worden. Om daar een antwoord op te kunnen geven, creëerde Raab-Karcher samen met andere partijen een label met levencyclusanalyse als uitgangspunt: Greenworks.

Gerhard Hospers, adjunct-directeur Greenworks: “Tien duurzame materiaal- en productie-eigenschappen en vijf comfortkenmerken vormen het fundament van het concept. Technische productinformatie wordt gecombineerd met alle duurzame aspecten zoals de mate waarin een product is vervaardigd van hernieuwbare en of hergebruikte grondstoffen. De mate van onderhoud en herbruikbaarheid als ongewijzigd eindproduct. Kan dit technisch gezien niet, dan moet een product recyclebaar zijn tot nieuwe grondstoffen. Begin 2011 konden materialen al gekozen worden op basis van circulaire en biobased kenmerken. Daarna kwam de uitdaging hoe we al deze informatie beschikbaar konden stellen voor de markt en hebben we vanuit productinformatiemanagement gebouwd aan de meest rijke database in bouwmaterialenland.”

RaabOnline was geboren en sindsdien hebben klanten 24/7 de beschikking over alle productkenmerken, certificaten, verwerkingsvoorschriften en filtermogelijkheden op de Greenworks-kenmerken en meer. Meer dan 50.000 materialen met een identiteit. Meer dan 50.000 materialen die herhaaldelijk kunnen worden ingezet bij het ontwerpen, bouwen en (her)gebruiken van gebouwen. Hospers vindt het een mooie ontwikkeling dat de identiteit van al deze materialen meereist via een paspoort: “We moeten samen verder bouwen aan een circulair systeem en zorgen dat waardevolle productinformatie niet verloren gaat na oplevering maar ook in de toekomst gekoppeld blijft aan het bouwwerk. Laten we dit vooral simpel en laagdrempelig houden door het creëren van eenvoudige uploadmogelijkheden.”

Dat productinformatie een belangrijke rol speelt, gaf Marijn Emanuel, product owner Madaster, al eerder aan in zijn blogpost ‘Van materialenpaspoort naar gebouwpaspoort…en het productpaspoort dan?’: “In een circulaire bouweconomie wordt data vanaf het begin verzameld. Daar waar de materialen worden gemaakt, daar waar van die materialen producten worden gemaakt.” Reden voor Madaster om nog dit jaar koppelingen met productdatabases en leveranciers te realiseren, naast eenvoudige uploadmogelijkheden voor de gebruiker zelf. Zodat productinformatie via materialenpaspoorten beschikbaar komt en blijft.

Informatie. Data. Kennis. Het onderling uitwisselen ervan vormt een cruciale stap om de circulaire economie te realiseren. Dat vraagt om samenwerking, creativiteit en vernieuwing. Maar bovenal het besef dat ieder in de vastgoedketen hier zelf verantwoordelijk voor is.

Sluit je vandaag nog aan, begin met waardebehoud

Ontdek hier meer over het gebruik van ons platform

Start met Madaster en neem een partnerschap en/of abonnement

Madaster platform

1

Stap 1

 • Partnerschap

  Ons partnermodel biedt begeleiding, ondersteuning en training en stelt u in staat ons ecosysteem te benutten via marketing en netwerkevents.

 • Abonnement

  Ons abonnementsmodel biedt u toegang tot ons platform.

 • Demo

  Madaster geeft geregeld demo’s van het platform. Schrijf u in voor de volgende demo door een mail te sturen naar info@madaster.be

 • Ons partnermodel biedt begeleiding, ondersteuning en training en stelt u in staat ons ecosysteem te benutten via marketing en netwerkevents.
 • Ons abonnementsmodel biedt u toegang tot ons platform.
 • Madaster geeft geregeld demo’s van het platform. Schrijf u in voor de volgende demo door een mail te sturen naar info@madaster.be
2

Stap 2

 • Basic

  Gebruiker 1

  Object 1

  Onboarding 1x 1,5u

  Support 1 object

  Update 2x/ jaar

  Partner event 1x/ jaar

  Marketing Basic

  Event bij klant

  € 3.500 / jaar *

 • Extra

  Gebruiker 1

  Object 1

  Onboarding 2x 1,5u

  Support Max 3 objecten

  Update 2x/ jaar

  Partner event 1x/ jaar

  Marketing Extra

  Event bij klant

  € 5.500 / jaar *

 • Premium

  Gebruiker 1

  Object 1

  Onboarding 2x 1,5u

  Support >3 objecten

  Update 2x/ jaar

  Partner event 1x/ jaar

  Marketing Premium

  Event bij klant 1

  € 8.500 / jaar *

 • € 3.500 / jaar *

 • € 5.500 / jaar *

 • € 8.500 / jaar *

 • PURE

  U kan niet wachten om mee te werken aan een circulaire wereld? U hebt voldoende aan de Madaster-handleiding en hebt geen verdere ondersteuning nodig? Kies hier dan voor het ‘Madaster Puur’ abonnement. U krijgt toegang tot het platform voor 1 gebruiker en 1 gebouw. Vanuit uw account kan u extra diensten bestellen indien nodig.

  € 1.000 / jaar *

 • Producenten

  Producenten kunnen hun producten toevoegen op Madaster. Als productgegevens kunnen worden gebruikt en gedeeld met alle gebruikers, is registratie gratis. Voor extra functies is een partnerschap vereist en neemt u best contact op via info@madaster.be

  € 0 / jaar *

 • U kan niet wachten om mee te werken aan een circulaire wereld? U hebt voldoende aan de Madaster-handleiding en hebt geen verdere ondersteuning nodig? Kies hier dan voor het ‘Madaster Puur’ abonnement. U krijgt toegang tot het platform voor 1 gebruiker en 1 gebouw. Vanuit uw account kan u extra diensten bestellen indien nodig.

  € 1.000 / jaar *

 • Producenten kunnen hun producten toevoegen op Madaster. Als productgegevens kunnen worden gebruikt en gedeeld met alle gebruikers, is registratie gratis. Voor extra functies is een partnerschap vereist en neemt u best contact op via info@madaster.be

  € 0 / jaar *

Neem contact met ons op

+32 47 353 2059
Maandag – Vrijdag, 08:30 – 18:00

info@madaster.be

Commandant Van Laethemstraat 40 bus 001
2660, Antwerp
Belgium

Wat zit er in voor mij?

Bekijk alle

Profiteer van de wereld om ons heen

madaster-image
23-11-2023 Nieuws

Decarbonisatie steeds belangrijker

Lees meer
madaster-image
07-11-2023 Persberichten

Staedion start met paspoort voor bouwmaterialen van Madaster

Lees meer
madaster-image
09-10-2023 Blogs

Reduceer impact op milieu met Madaster

Lees meer

Where are you located?