Onze visie Wat doet Madaster voor mij? Ons platform Inspiratie Contact
Word een partner
Log in
Back
Nieuws 13 mei 2019

CIRCULARITEIT FINANCIEEL HAALBAAR MAKEN?

CIRCULARITEIT FINANCIEEL HAALBAAR MAKEN?

Het wordt tijd dat iedereen zich gaat realiseren dat de aarde een gesloten systeem is: op is echt op. We beschikken gelukkig over oneindig beschikbare materialen als hout, maar veruit het merendeel van de gebruikte grondstoffen is gelimiteerd en in beperkte mate voorhanden (eindig). Denk aan olie, aluminium, kolen etc. En omdat het steeds schaarser wordt, wordt het steeds duurder. En daarmee de waarde steeds hoger.

VAN ANONIMITEIT NAAR IDENTITEIT

Om materialen altijd beschikbaar te houden dienen ze gedocumenteerd te worden. Daarmee geef je ze een identiteit, een (materialen)paspoort. En wordt afval geëlimineerd. Als partner van Madaster willen en kunnen wij hier concreet invulling aan geven. Al onze projecten worden uitgewerkt in BIM, de koppeling met een materialenpaspoort is snel gemaakt en daarmee kunnen we toekomstwaarde creëren voor onze klanten.

WORKSHOP MET OPDRACHTGEVERS EN PARTNERS

De eerste stap vanuit de transitieagenda-Bouw om te komen tot ‘Nederland Circulair in 2050’ is de introductie van een materialenpaspoort. Maar hierbij is vooral ook bewustwording nodig: wat gaat er gebeuren, wat komt er op ons af? En hoe werkt zo’n materialenpaspoort nou precies? Reden voor ons om recentelijk een Madaster workshop te organiseren waar wij drie (type) klanten bij betrokken: BPD (ontwikkelaar van koopwoningen), Bouwinvest (belegger in vrije sector en huursegment) en woningcorporatie WonenBreburg. Naast GiesbersRotterdam sloot ook ons zusterbedrijf en opdrachtgever Kalliste Woningbouwontwikkeling aan.

MATERIALENPASPOORT: MIJN MET WAARDEVOLLE MATERIALEN

Het werd een workshop met veel nieuwe inzichten, gegeven door Marijn Emanuel, Productowner Madaster, en Rob Oomen, Partnership Manager Madaster. Samen met bovenstaande opdrachtgevers en onze engineeringspartners Croes Bouwtechnisch Ingenieursbureau en Bosch & van Oers Bouwkundigen hebben we aan de hand van drie projecten gesproken over hoe het materialenpaspoort inzicht geeft in welke materialen in een gebouw zijn gebruikt en in welke hoeveelheden. Daarnaast bevat het informatie over de kwaliteit van de materialen, de locatie en de financiële en circulaire waarde van het vastgoed. Hergebruik van materialen, het minimaliseren van afval en daarmee het besparen van kosten wordt eenvoudiger.

Aan het eind van de leerzame workshop was iedereen enthousiast. En konden wij ter illustratie het concept materialenpaspoort van de 22 BENG-huurwoningen aan de Hendrik van Tulderstraat in Tilburg overhandigen aan WonenBreburg. Ook BPD en Bouwinvest kregen een concept materialenpaspoort van hun project overhandigd. Een mooie afsluiting!

CIRCULARITEIT FINANCIEEL HAALBAAR MAKEN

Het materialenpaspoort geeft onze klanten dus meer inzicht in de financieringswaarde van hun gebouwen. Die gaat omhoog door de geregistreerde materialen in het paspoort te waarderen. Eigenlijk kun je het materialenpaspoort zien als een mijn met waardevolle materialen, terwijl een gebouw eerst alleen gezien werd als iets wat geld kost om te slopen. Op die manier gaat Madaster ook als businessmodel fungeren, omdat voor opdrachtgevers de waarde van de materialen duidelijk wordt. Deze gegevens kunnen bijvoorbeeld leiden tot betere financieringsvoorwaarden, lagere kosten en tot nieuwe en/of andere keuzes als het gaat om te gebruiken materialen. Voor bewoners geldt dat zij aan de hand van het materialenpaspoort in de toekomst mogelijk korting op hun hypotheek kunnen krijgen. De hoogte daarvan is afhankelijk van de waarde van de aanwezige materialen. Hierdoor wordt circulariteit financieel haalbaar gemaakt. En wordt het eindstation van een pand weer een startstation.
Bovenstaande maakt duidelijk welke waarde wij toekennen aan ons partnership met Madaster en hoe wij daar als organisatie verder invulling aan willen en gaan geven. En daarmee uiteindelijk het ecosysteem gaan dienen. De eerste stappen zijn gezet. De workshop en de verkregen inzichten uit de drie pilotprojecten vormen de opmaat naar het verder inrichten van onze Madaster-omgeving. De volgende stap is dat wij samen met onze BIM- en ketenpartners in gesprek gaan met Madaster hoe het materialenpaspoort verder vorm te geven om circulariteit te dienen.

 

Sluit je vandaag nog aan, begin met waardebehoud

Ontdek hier meer over het gebruik van ons platform

Start met Madaster en neem een partnerschap en/of abonnement

Madaster platform

1

Stap 1

 • Partnerschap

  Ons partnermodel biedt begeleiding, ondersteuning en training en stelt u in staat ons ecosysteem te benutten via marketing en netwerkevents.

 • Abonnement

  Ons abonnementsmodel biedt u toegang tot ons platform.

 • Demo

  Madaster geeft geregeld demo’s van het platform. Schrijf u in voor de volgende demo door een mail te sturen naar info@madaster.be

 • Ons partnermodel biedt begeleiding, ondersteuning en training en stelt u in staat ons ecosysteem te benutten via marketing en netwerkevents.
 • Ons abonnementsmodel biedt u toegang tot ons platform.
 • Madaster geeft geregeld demo’s van het platform. Schrijf u in voor de volgende demo door een mail te sturen naar info@madaster.be
2

Stap 2

 • Basic

  Gebruiker 1

  Object 1

  Onboarding 1x 1,5u

  Support 1 object

  Update 2x/ jaar

  Partner event 1x/ jaar

  Marketing Basic

  Event bij klant

  € 3.500 / jaar *

 • Extra

  Gebruiker 1

  Object 1

  Onboarding 2x 1,5u

  Support Max 3 objecten

  Update 2x/ jaar

  Partner event 1x/ jaar

  Marketing Extra

  Event bij klant

  € 5.500 / jaar *

 • Premium

  Gebruiker 1

  Object 1

  Onboarding 2x 1,5u

  Support >3 objecten

  Update 2x/ jaar

  Partner event 1x/ jaar

  Marketing Premium

  Event bij klant 1

  € 8.500 / jaar *

 • € 3.500 / jaar *

 • € 5.500 / jaar *

 • € 8.500 / jaar *

 • PURE

  U kan niet wachten om mee te werken aan een circulaire wereld? U hebt voldoende aan de Madaster-handleiding en hebt geen verdere ondersteuning nodig? Kies hier dan voor het ‘Madaster Puur’ abonnement. U krijgt toegang tot het platform voor 1 gebruiker en 1 gebouw. Vanuit uw account kan u extra diensten bestellen indien nodig.

  € 1.000 / jaar *

 • Producenten

  Producenten kunnen hun producten toevoegen op Madaster. Als productgegevens kunnen worden gebruikt en gedeeld met alle gebruikers, is registratie gratis. Voor extra functies is een partnerschap vereist en neemt u best contact op via info@madaster.be

  € 0 / jaar *

 • U kan niet wachten om mee te werken aan een circulaire wereld? U hebt voldoende aan de Madaster-handleiding en hebt geen verdere ondersteuning nodig? Kies hier dan voor het ‘Madaster Puur’ abonnement. U krijgt toegang tot het platform voor 1 gebruiker en 1 gebouw. Vanuit uw account kan u extra diensten bestellen indien nodig.

  € 1.000 / jaar *

 • Producenten kunnen hun producten toevoegen op Madaster. Als productgegevens kunnen worden gebruikt en gedeeld met alle gebruikers, is registratie gratis. Voor extra functies is een partnerschap vereist en neemt u best contact op via info@madaster.be

  € 0 / jaar *

Neem contact met ons op

+32 47 353 2059
Maandag – Vrijdag, 08:30 – 18:00

info@madaster.be

Commandant Van Laethemstraat 40 bus 001
2660, Antwerp
Belgium

Wat zit er in voor mij?

Bekijk alle

Profiteer van de wereld om ons heen

madaster-image
23-11-2023 Nieuws

Decarbonisatie steeds belangrijker

Lees meer
madaster-image
07-11-2023 Persberichten

Staedion start met paspoort voor bouwmaterialen van Madaster

Lees meer
madaster-image
09-10-2023 Blogs

Reduceer impact op milieu met Madaster

Lees meer

Where are you located?