Onze visie Wat doet Madaster voor mij? Ons platform Inspiratie Contact
Word een partner
Log in
Back
Nieuws 21 jun 2019

CIRCULAIRE BUSINESS MODEL CANVAS BIEDT NIEUWE KANSEN VOOR PARTNERS MADASTER

CIRCULAIRE BUSINESS MODEL CANVAS BIEDT NIEUWE KANSEN VOOR PARTNERS MADASTER

BOOM! Innovatie heeft namens Madaster Business Model Workshops gegeven bij Waal, VDNDP, TBI | JP van Eesteren en Fimble. Inspirerende workshops over circulaire businessmodellen, de rol van data in de bouw en het materialenpaspoort. Deelnemers gingen aan de slag met het Circulaire Business Model Canvas. Een tool die gebaseerd is op het Business Model Canvas (Osterwalder en Pigneur, 2010) en het Value Hill Model (Circle Economy, 2016) welke een goed inzicht geeft in hoe het materialenpaspoort kansen creëert voor Madaster partners.

4 WORKSHOPS, 4 VRAGEN

1. WIE BRENGT HET VLIEGWIEL OP GANG?

Vanwege de vele verschillende grondstoffen, materialen en expertise die nodig zijn bij bouwprojecten is de bouwketen vaak lang, en zijn er veel partners bij betrokken. Daarnaast zijn opdrachtnemers bij veel projecten sterk afhankelijk van de vraag van de opdrachtgever. Vraagt de opdrachtgever om een circulair component, dan is het materialenpaspoort voor partners laaghangend fruit. Vanuit de workshops werd duidelijk dat de markt ook steeds meer vraagt om het paspoort. De crux zit hem echter in het duidelijk maken naar de hele keten dat er veel meer mogelijk is met het materialenpaspoort, en daarmee het Madaster platform. Data uit het materialenpaspoort kan namelijk de circulaire economie een enorme boost geven. De hoofdvraag is echter: wie brengt het vliegwiel op gang? Wie stelt de verdiepingsvraag? Is het de overheid die vanuit de transitieagenda vanaf 2023 alle bouwopdrachten 100% circulair zal aanbesteden? Waarom wachten tot 2050?

2. HOE MAKEN WE DE SHIFT VAN WAARDECREATIE NAAR WAARDEBEHOUD?

Alle Madaster partners creëren waarde. De sleutel tot circulair succes is dat we met elkaar niet alleen kijken naar hoe we waarde creëren in een goed georganiseerde keten, maar vooral naar hoe we deze waarde zo hoogwaardig mogelijk willen behouden. Bij het organiseren van waardebehoud wordt er al snel gezocht naar oplossingen die het materialenpaspoort kan bieden tijdens de gebruiks- en onderhoudsfase. Dan ziet men vaak dat degene die het materialenpaspoort aan de voorkant aanbiedt geen duidelijke trigger heeft om het paspoort ook tijdens de levensduur van een gebouw up-to-date te houden.

 

Dit omdat het onderhoud vaak wordt uitbesteed, en gebruikers vaak geen eigenaar zijn. De keten van waardecreatie en waardebehoud wordt bijna altijd bij verschillende partijen uitgevraagd. Hierdoor ontstaat een zeer beperkte leercurve.

3. WIE BETAALT BEPAALT!?

Veel van de Madaster partners zijn dienstverlenende partijen voor onder andere beleggers, ontwikkelaars en woningcorporaties. Door restwaarde toe te kennen aan een gebouw en de materialen die in een gebouw verwerkt zijn, is er in potentie vanuit het materialenpaspoort een goede business case. Maar waarom zou de bouwer investeren als de materialen niet van hem zijn? Eigenaarschap van materialen en grondstoffen is een van de belangrijkste vragen binnen het circulaire businessmodel, omdat dit bepaalt wie de vruchten plukt van zo hoogwaardig mogelijk hergebruik. De waarde die het materialenpaspoort voor de gebouweigenaar biedt is al duidelijker, maar veel mogelijkheden ontstaan vanuit schaal. Hoe meer gebouwen een eigenaar in portfolio heeft, hoe meer materialen en hoe meer hergebruik. Maar ook hoe meer data en dus hoe meer inzichten.

4. HOE MAAKT DATA NIEUWE BUSINESSMODELLEN IN DE BOUWSECTOR MOGELIJK?

De data vanuit alle verschillende materialenpaspoorten van gebouwen in Nederland zorgt er in potentie voor dat we straks op basis van inzicht onder andere beter kunnen beheren en onderhouden, materialen uitwisselbaar zijn en gebruikers optimaal kunnen wonen en werken. Veel van deze inzichten zijn al op kleine schaal (binnen het gebouwenportfolio) op te halen, maar de meest bruikbare inzichten zullen straks vanuit big data komen. Big data kan ons bijvoorbeeld helpen om gebouwen veiliger te maken en aan de voorkant betere ontwerpkeuzes te maken in materialisatie. Zo draagt data bij aan de transitie naar een circulaire economie.

BOOM! Innovatie kijkt uit naar de toekomstige workshops en alle nieuwe vragen die daaruit ontstaan.

 

Sluit je vandaag nog aan, begin met waardebehoud

Ontdek hier meer over het gebruik van ons platform

Start met Madaster en neem een partnerschap en/of abonnement

Madaster platform

1

Stap 1

 • Partnerschap

  Ons partnermodel biedt begeleiding, ondersteuning en training en stelt u in staat ons ecosysteem te benutten via marketing en netwerkevents.

 • Abonnement

  Ons abonnementsmodel biedt u toegang tot ons platform.

 • Demo

  Madaster geeft geregeld demo’s van het platform. Schrijf u in voor de volgende demo door een mail te sturen naar info@madaster.be

 • Ons partnermodel biedt begeleiding, ondersteuning en training en stelt u in staat ons ecosysteem te benutten via marketing en netwerkevents.
 • Ons abonnementsmodel biedt u toegang tot ons platform.
 • Madaster geeft geregeld demo’s van het platform. Schrijf u in voor de volgende demo door een mail te sturen naar info@madaster.be
2

Stap 2

 • Basic

  Gebruiker 1

  Object 1

  Onboarding 1x 1,5u

  Support 1 object

  Update 2x/ jaar

  Partner event 1x/ jaar

  Marketing Basic

  Event bij klant

  € 3.500 / jaar *

 • Extra

  Gebruiker 1

  Object 1

  Onboarding 2x 1,5u

  Support Max 3 objecten

  Update 2x/ jaar

  Partner event 1x/ jaar

  Marketing Extra

  Event bij klant

  € 5.500 / jaar *

 • Premium

  Gebruiker 1

  Object 1

  Onboarding 2x 1,5u

  Support >3 objecten

  Update 2x/ jaar

  Partner event 1x/ jaar

  Marketing Premium

  Event bij klant 1

  € 8.500 / jaar *

 • € 3.500 / jaar *

 • € 5.500 / jaar *

 • € 8.500 / jaar *

 • PURE

  U kan niet wachten om mee te werken aan een circulaire wereld? U hebt voldoende aan de Madaster-handleiding en hebt geen verdere ondersteuning nodig? Kies hier dan voor het ‘Madaster Puur’ abonnement. U krijgt toegang tot het platform voor 1 gebruiker en 1 gebouw. Vanuit uw account kan u extra diensten bestellen indien nodig.

  € 1.000 / jaar *

 • Producenten

  Producenten kunnen hun producten toevoegen op Madaster. Als productgegevens kunnen worden gebruikt en gedeeld met alle gebruikers, is registratie gratis. Voor extra functies is een partnerschap vereist en neemt u best contact op via info@madaster.be

  € 0 / jaar *

 • U kan niet wachten om mee te werken aan een circulaire wereld? U hebt voldoende aan de Madaster-handleiding en hebt geen verdere ondersteuning nodig? Kies hier dan voor het ‘Madaster Puur’ abonnement. U krijgt toegang tot het platform voor 1 gebruiker en 1 gebouw. Vanuit uw account kan u extra diensten bestellen indien nodig.

  € 1.000 / jaar *

 • Producenten kunnen hun producten toevoegen op Madaster. Als productgegevens kunnen worden gebruikt en gedeeld met alle gebruikers, is registratie gratis. Voor extra functies is een partnerschap vereist en neemt u best contact op via info@madaster.be

  € 0 / jaar *

Neem contact met ons op

+32 47 353 2059
Maandag – Vrijdag, 08:30 – 18:00

info@madaster.be

Commandant Van Laethemstraat 40 bus 001
2660, Antwerp
Belgium

Wat zit er in voor mij?

Bekijk alle

Profiteer van de wereld om ons heen

madaster-image
23-11-2023 Nieuws

Decarbonisatie steeds belangrijker

Lees meer
madaster-image
07-11-2023 Persberichten

Staedion start met paspoort voor bouwmaterialen van Madaster

Lees meer
madaster-image
09-10-2023 Blogs

Reduceer impact op milieu met Madaster

Lees meer

Where are you located?