Onze visie Wat doet Madaster voor mij? Platform Inspiratie Max’en Contact
Log in
Terug

Circulaire en duurzame projectontwikkeling

Als projectontwikkelaar weet u als geen ander hoe u slim, snel en kostenbewust kunt bouwen. Maar denkt u ook na over circulair en duurzaam bouwen?

Soms klinkt het ingewikkeld en vaak is het dat ook. Madaster maakt het u makkelijker. Door een bouwproject vast te leggen in Madaster, en het een materialenpaspoort te geven, zet u een grote stap in circulair bouwen. Steeds meer klanten en gelegenheidsgevers zullen u daarnaar vragen, uit eigen overweging maar vooral omdat wet- en regelgeving in Europa hier komende jaren strenger in worden.

Circulaire en duurzame projectontwikkeling

Wat doet Madaster voor mij?

Met Madaster hebt u altijd inzicht in alle gebruikte materialen en de waarde daarvan. Ook kunt u uitlezen hoe goed deze materialen, en de producten die ze vormen, hergebruikt kunnen worden. U kunt deze data gemakkelijk delen met alle betrokkenen in het ontwikkelingsproces, van architect tot installateur. Dit is aantrekkelijk voor nieuwe opdrachtgevers, en dus ook voor u.

Tegen de tijd dat u een project afrondt, kunt u alle gegevens digitaal overdragen aan de eigenaar. Voor hen is dat interessant, want tijdens het gebruik, bij eventuele verkoop, bij (her)financiering en wanneer het gebouw niet meer bruikbaar is, kan het ‘Madaster’ geraadpleegd worden om alle bruikbare informatie over het object te achterhalen. Door nu na te denken over die momenten, maakt u het voor toekomstige eigenaars een stuk gemakkelijker.

Zo werkt het

 • Maak een digitaal paspoort

  Door u aan te melden bij Madaster kunt u direct starten met het aanmaken van een digitaal materialenpaspoort voor al uw projecten.

  Het digitale paspoort is een innovatieve manier om inzicht en overzicht te houden in keuzes rondom materialen en producten gedurende het bouwproces. Het maakt het mogelijk om vanuit één centrale plek de materiële details van uw bouwproject te monitoren zonder een enorme investering van tijd en geld. Met het aanmaken van het materialenpaspoort bent u goed op weg om te voldoen aan (toekomstige) regelgeving en eisen ten aanzien van circulariteit.

 • Geef uzelf een streepje voor

  Circulair bouwen is een trend die de komende jaren steeds meer aan populariteit zal winnen en heel waarschijnlijk ook wettelijk verplicht wordt.

  Dit zien wij al in diverse Europese landen en aan de agenda van veel politici. Door gebruik te maken van het materialenpaspoort, laat u zien dat u als projectontwikkelaar niet alleen op de hoogte bent van deze trend, maar hier actief aan bijdraagt. Hiermee vergroot u de kans op het aantrekken en binnenhalen van nieuwe opdrachten. Madaster biedt in real time en dynamisch inzicht in de voortgang van het bouwproces. Zo worden benodigde onderdelen inzichtelijk gemaakt en in één oogopslag weergegeven. Dit scheelt tijd en helpt u slimmer te plannen en in te kopen. Bij grootschalige renovatieprojecten helpt Madaster met het bepalen van de bruikbaarheid van de bestaande materialen en de restwaarde van materialen die verwijderd worden. Zo helpt het de afvalstroom te verkleinen en de belasting op het milieu te verlagen.

 • Opleveren met zekerheid

  Met Madaster wordt het moment van oplevering een extra mooi moment. Niet alleen draagt u het fysieke pand over, maar u biedt daarnaast ook een volledig profiel aan van de structuur van het object: een digital twin.

  Alle gebruikte materialen en producten zijn geregistreerd en kunnen gebruikt worden voor het (volledig geautomatiseerd) aanmaken van rapportages over milieubelasting zoals CO2-waarden en benodigde onderhoudsindicaties. Het materialenpaspoort geeft de nieuwe eigenaar volledig inzicht in het gebouwde object en helpt bij het beheer van het gebouw. Nuttige informatie zoals gebruiksaanwijzingen, onderhoudsinstructies en garantievoorwaarden kunnen eenvoudig worden meegenomen. Zo is de nieuwe eigenaar voorbereid op het gebied van compliance als van technisch en bouwkundig onderhoud. Wanneer er in de toekomst een verbouwing of (gedeeltelijke) sloop nodig blijkt, is de restwaarde van alle af te voeren materialen direct inzichtelijk voor de eigenaar.

Het Madaster platform

Het Madaster platform

In Madaster maakt u gemakkelijk een materialenpaspoort aan op basis van een BIM (IFC) of Excel-document. Door deze geautomatiseerd te verrijken met informatie over circulariteit, milieubelasting en restwaarde, wordt uw Madaster-omgeving een waardevolle databron.

Het totaal van geregistreerde objecten, aangevuld met inzicht vanuit algoritmen is beschikbaar via ons omgevingsregister. Dit maakt op gebiedsniveau zichtbaar welke materialen zich waar bevinden. Een inzicht voor beleidsmakers en iedereen die op zoek is naar data over de gebouwde omgeving.

Lees verder
Bekijk alle

Profiteer van de wereld om ons heen

madaster-image Blogs
05-10-2022

De internationale uitrol van Madaster

Lees meer
madaster-image Persberichten
19-09-2022

Redevco neemt leidersrol op in circulariteit

Lees meer
madaster-image Persberichten
06-09-2022

EPEA en Madaster vereenvoudigen het meten van circulariteit binnen de gebouwde omgeving

Lees meer

Sluit je vandaag nog aan, begin met waardebehoud

Word een van onze Max'en

Koplopers in een circulaire economie