Onze visie Wat doet Madaster voor mij? Platform Inspiratie Max’en Contact
Log in
Terug

Duurzaam en circulair onderhoud

Als expert op het gebied van installaties bent u van onschatbare waarde voor de afwerking en het functioneren van ieder gebouw.

Dat legt tegelijk ook een grote verantwoordelijkheid op uw schouders, want gebruikers van een object komen naar u met vragen of meldingen over milieuprestaties en gebruikskosten. Inzicht in de aanwezigheid en gebruiksduur van ieder materiaal en product is een praktische manier om het gebouw goed en circulair te onderhouden. Door hiermee bezig te zijn, bent u een koploper in uw vakgebied. Madaster helpt daarbij als omgeving waar u inzicht krijgt in de locatie van producten, waardoor u ze gemakkelijker kunt vinden en hergebruiken.

Duurzaam en circulair onderhoud

Wat doet Madaster voor mij?

Wanneer een object, van kantoor tot brug, en van appartement tot windturbine, opgenomen is in Madaster, worden alle gebruikte materialen en onderdelen van dat object nauwkeurig geregistreerd. Ze komen samen in één systeem, waar u en uw team gemakkelijk kunnen inzien wat de status is van die materialen, onderdelen en producten. Is het bijna aan het eind van de gebruiksduur? Kan ik iets repareren door enkel een onderdeel te vervangen? Of kan het hergebruikt worden? Met Madaster kunt u uw keuzes, die kostenbesparend of kwaliteit verhogend zijn, inzichtelijk maken voor de aannemer, beheerder en opdrachtgever. Na het vervangen van een onderdeel, kunt u gemakkelijk achterhalen of u uw installaties nog kunt hergebruiken. Zo gaat u verantwoordelijk om met de materialen die u tot uw beschikking hebt.

Zo werkt het

 • Inzicht in materialen en producten

  Als installateur weet u als geen ander wat kwaliteit is en wat niet.
 • Duidelijkheid voor alle partijen

  Er kan wel eens discussie ontstaan over wanneer welke werkzaamheden nu echt nodig zijn en hoe ze dan het best uitgevoerd kunnen worden.

  Met Madaster wordt deze discussie overbodig. Madaster biedt namelijk objectief inzicht in de gebruiksduur, losmaakbaarheid en circulariteit van ieder product en onderdeel dat in een geregistreerd gebouw is aangebracht.

 • Minder afval, minder verlies

  De gebruiksduur van ieder product en zelfs van ieder onderdeel kan verschillen.

  Door dit specifiek vast te leggen kan voorkomen worden dat materialen die nog prima even door kunnen, toch worden weggegooid. Dit maakt onderhoud en installatie een stuk duurzamer én minder kostbaar. Madaster maakt ook inzichtelijk of producten en onderdelen een restwaarde hebben. Zo brengen de materialen die wél vervangen moeten worden nog iets op. Als innovatieve installateur wil u dit aan klanten aanbieden, omdat het voor hen nu en op lange termijn voordelen geeft.

Het Madaster platform

Het Madaster platform

In Madaster maakt u gemakkelijk een materialenpaspoort aan op basis van een BIM (IFC) of Excel-document. Door deze geautomatiseerd te verrijken met informatie over circulariteit, milieubelasting en restwaarde, wordt uw Madaster-omgeving een waardevolle databron.

Het totaal van geregistreerde objecten, aangevuld met inzicht vanuit algoritmen is beschikbaar via ons omgevingsregister. Dit maakt op gebiedsniveau zichtbaar welke materialen zich waar bevinden. Een inzicht voor beleidsmakers en iedereen die op zoek is naar data over de gebouwde omgeving.

Lees verder
Bekijk alle

Profiteer van de wereld om ons heen

madaster-image Persberichten
19-09-2022

Redevco neemt leidersrol op in circulariteit

Lees meer
madaster-image Persberichten
06-09-2022

EPEA en Madaster vereenvoudigen het meten van circulariteit binnen de gebouwde omgeving

Lees meer
madaster-image Nieuws
22-06-2022

GROHE geeft kranen en baden eeuwig leven in Madaster

Lees meer

Sluit je vandaag nog aan, begin met waardebehoud

Word een van onze Max'en

Koplopers in een circulaire economie