Onze visie Wat doet Madaster voor mij? Ons platform Inspiratie Contact
Word een partner
Log in
Back
Nieuws 14 sep 2017

ZO MAKEN WE DE TOEKOMST

ZO MAKEN WE DE TOEKOMST

Circulair bouwen is ‘hot’. Iedereen heeft het erover: het is één van de belangrijke thema’s in de onlangs gepubliceerde Bouwagenda en de initiatieven rondom dit onderwerp duikelen over elkaar heen. Maar wat is circulair bouwen eigenlijk? En wat kunnen (of moeten?) wij als grote Nederlandse bouwonderneming met deze actuele ontwikkeling op duurzaamheidsgebied?

Als ik intern aan mijn collega’s uitleg wat een ‘circulaire economie’ is, dan teken ik altijd een cirkel en een rechte lijn. De rechte lijn symboliseert het huidige lineaire economische systeem waar volgens we nu vaak bouwen en leven: we winnen grondstoffen uit de natuur, maken daar een product van en als we dat niet meer nodig hebben gooien we het weg; op de afvalberg of het gaat de verbrandingsoven in. Kortom, een eindig leven van steeds schaarser wordende grondstoffen.

Bij een circulaire economie is het uitgangspunt oneindigheid, een cirkel. Wat we gebruiken, hergebruiken we ook weer. Het gaat om waarde behoud of liever zelfs waardevermeerdering: de waarde van producten en grondstoffen wordt zo lang en zo hoog mogelijk gehouden. Dat betekent geen afval meer en verdere uitputting van natuurlijke hulpbronnen. Van afval naar grondstof.

Maar waarom zouden wij nu aandacht aan circulariteit moeten besteden als bouwonderneming? Nou, tegen de tijd dat je klaar bent met het lezen van deze blog hebben we als mens een miljoen ton grondstoffen aan de aarde onttrokken (drie keer het Empire State Building) en 40.000 ton afval naar de stortplaats gebracht (duizend volgeladen vrachtwagens). Daarmee overschrijdt onze ecologische voetafdruk de draagkracht van onze aarde met 65 procent. Kortom, we hebben 1,65 planeet nodig om onze huidige consumptieve levensstijl te handhaven. Deze feiten in combinatie met de toenemende groei van de wereldbevolking en stijgende levensstandaard (welvaart) maakt dat we voor een grote uitdaging staan. Grondstoffen waar wij zeker als bouwbedrijf zo afhankelijk van zijn, worden steeds schaarser en duurder.

Dat dit impact op ons als onderneming zal hebben, en waarschijnlijk al heeft, behoeft volgens mij geen uitleg. Wij als bouwers zijn met elkaar grootverbruikers van materialen en ruim een derde (!) van het afval in Nederland is gerelateerd aan onze activiteiten. Het is tijd voor actie! Want circulair bouwen kan een enorme ‘boost’ geven aan innovatie, prachtige ontwerpen, prettiger en gezonder werken en wonen.

Bemoedigend in dit kader zijn de diverse initiatieven die ik de afgelopen maanden voorbij heb zien komen op dit vlak. De eerste projecten waar circulair bouwen een belangrijke rol speelt zijn of worden al gerealiseerd. Een goed voorbeeld vind ik het circulaire paviljoen van ABN AMRO ‘Circl.’, gebouwd door BAM. Zo ontworpen en gebouwd dat de meeste toegepaste materialen zelf al eens gebruikt zijn en allemaal opnieuw gebruikt kunnen worden, ook na het einde van de levensduur van het pand. Uiteraard wordt het dan niet gesloopt maar gedemonteerd en is hier in het ontwerp van het gebouw en bij de materiaalkeuze al rekening mee gehouden. Zo zijn de toegepaste houten spanten bijvoorbeeld niet verlijmd maar slechts op enkele plaatsen geschroefd. Maar ook over-gedimensioneerd zodat de spanten in allerlei vormen en maten hergebruikt kunnen worden na het einde van de levensduur van het paviljoen. Houten kozijnen uit een leegstaand kantoorpand zijn gebruikt als binnenwanden en oude straattegels worden als fundering gebruikt onder de vloer. Uiteraard zijn alle toegepaste materialen en een (de)montageplannen geborgd in een materialenpaspoort. Zo is precies inzichtelijk gemaakt wat er hoe is verwerkt om het pand te bouwen en hoe deze materialen er weer uit te halen zijn en her te gebruiken.

Maar ook TBI-ondernemingen laten mooie voorbeelden zien. Zo worden momenteel de laatste stenen gelegd aan het project CO Green van ERA Contour waar 99,5% van het sloopmateriaal is hergebruikt in de bouw van een nieuwe, duurzame wijk Overtoomse Veld in Amsterdam. En ook in de bouw van het nieuwe hoofdkantoor van de Triodos Bank door J.P. van Eesteren staat circulariteit centraal. Zo zal TBI op dit project voor het eerst gebruik gaan maken van het MADASTER platform.

Kortom, de eerste voorzichtige stappen op het gebied van circulair bouwen worden al gezet in Nederland. Mijn ambitie voor TBI zou zijn om in 2030 alleen nog maar circulair te ontwerpen, ontwikkelen, bouwen, transformeren en renoveren. Hoe? Door met elkaar de komende tijd flink te blijven ‘oefenen’ op de mooie projecten die wij dagelijks realiseren voor onze klanten, samen met onze partners in de gehele keten. MADASTER is daarbij wat mij betreft hét platform om alle (vaak nog te ontwikkelen) materialenpaspoorten te borgen. Een mooie bouwopgave. Zo maken we de toekomst!

 

Sluit je vandaag nog aan, begin met waardebehoud

Ontdek hier meer over het gebruik van ons platform

Start met Madaster en neem een partnerschap en/of abonnement

Madaster platform

1

Stap 1

 • Partnerschap

  Ons partnermodel biedt begeleiding, ondersteuning en training en stelt u in staat ons ecosysteem te benutten via marketing en netwerkevents.

 • Abonnement

  Ons abonnementsmodel biedt u toegang tot ons platform.

 • Demo

  Madaster geeft geregeld demo’s van het platform. Schrijf u in voor de volgende demo door een mail te sturen naar info@madaster.be

 • Ons partnermodel biedt begeleiding, ondersteuning en training en stelt u in staat ons ecosysteem te benutten via marketing en netwerkevents.
 • Ons abonnementsmodel biedt u toegang tot ons platform.
 • Madaster geeft geregeld demo’s van het platform. Schrijf u in voor de volgende demo door een mail te sturen naar info@madaster.be
2

Stap 2

 • Basic

  Gebruiker 1

  Object 1

  Onboarding 1x 1,5u

  Support 1 object

  Update 2x/ jaar

  Partner event 1x/ jaar

  Marketing Basic

  Event bij klant

  € 3.500 / jaar *

 • Extra

  Gebruiker 1

  Object 1

  Onboarding 2x 1,5u

  Support Max 3 objecten

  Update 2x/ jaar

  Partner event 1x/ jaar

  Marketing Extra

  Event bij klant

  € 5.500 / jaar *

 • Premium

  Gebruiker 1

  Object 1

  Onboarding 2x 1,5u

  Support >3 objecten

  Update 2x/ jaar

  Partner event 1x/ jaar

  Marketing Premium

  Event bij klant 1

  € 8.500 / jaar *

 • € 3.500 / jaar *

 • € 5.500 / jaar *

 • € 8.500 / jaar *

 • PURE

  U kan niet wachten om mee te werken aan een circulaire wereld? U hebt voldoende aan de Madaster-handleiding en hebt geen verdere ondersteuning nodig? Kies hier dan voor het ‘Madaster Puur’ abonnement. U krijgt toegang tot het platform voor 1 gebruiker en 1 gebouw. Vanuit uw account kan u extra diensten bestellen indien nodig.

  € 1.000 / jaar *

 • Producenten

  Producenten kunnen hun producten toevoegen op Madaster. Als productgegevens kunnen worden gebruikt en gedeeld met alle gebruikers, is registratie gratis. Voor extra functies is een partnerschap vereist en neemt u best contact op via info@madaster.be

  € 0 / jaar *

 • U kan niet wachten om mee te werken aan een circulaire wereld? U hebt voldoende aan de Madaster-handleiding en hebt geen verdere ondersteuning nodig? Kies hier dan voor het ‘Madaster Puur’ abonnement. U krijgt toegang tot het platform voor 1 gebruiker en 1 gebouw. Vanuit uw account kan u extra diensten bestellen indien nodig.

  € 1.000 / jaar *

 • Producenten kunnen hun producten toevoegen op Madaster. Als productgegevens kunnen worden gebruikt en gedeeld met alle gebruikers, is registratie gratis. Voor extra functies is een partnerschap vereist en neemt u best contact op via info@madaster.be

  € 0 / jaar *

Neem contact met ons op

+32 47 353 2059
Maandag – Vrijdag, 08:30 – 18:00

info@madaster.be

Commandant Van Laethemstraat 40 bus 001
2660, Antwerp
Belgium

Wat zit er in voor mij?

Bekijk alle

Profiteer van de wereld om ons heen

madaster-image
23-11-2023 Nieuws

Decarbonisatie steeds belangrijker

Lees meer
madaster-image
07-11-2023 Persberichten

Staedion start met paspoort voor bouwmaterialen van Madaster

Lees meer
madaster-image
09-10-2023 Blogs

Reduceer impact op milieu met Madaster

Lees meer

Where are you located?