Onze visie Wat doet Madaster voor mij? Ons platform Inspiratie Contact
Word een partner
Log in
Back
Nieuws 15 mei 2018

VAN IDENTITEIT NAAR CIRCULARITEIT

VAN IDENTITEIT NAAR CIRCULARITEIT

Het Madaster Platform gaat verder! Na de release van september 2017, is er sinds mei een nieuwe versie van de Madaster Circulariteit Indicator (CI) beschikbaar. De CI is ontwikkeld om eigenaren, financiers, ontwerpers, leveranciers, aannemers en verwerkers te prikkelen om circulair te gaan bouwen en heeft een enorme verdiepingsslag doorgemaakt. De verdieping heeft plaatsgevonden op basis van o.a. marktfeedback, expertkennis en partners die verbonden zijn aan het Madaster Platform. Jeroen Verberne licht de ontwikkeling hieronder toe.

WAT WAS ER AL MOGELIJK?

De eerste versie van de CI maakte het voor gebruikers mogelijk, om op basis van IFC en/of Excel bestanden, het circulariteitsniveau van het gebouw te bepalen. De CI gaf, op basis van de aangeleverde data, inzicht in de mate van circulariteit op gebouwniveau. Het circulariteitsniveau wordt bepaald op basis van circulaire waarden in drie verschillende levensfasen van het gebouw: (i) constructiefase, (ii) gebruiksfase en (iii) einde levensduurfase. De CI-score is zo ontwikkeld dat scores van gebouwen met elkaar kunnen worden vergeleken. In de eerste versie van de CI waren de circulaire eigenschappen voor alle materialen door Madaster zelf ingevuld en vastgezet (bijv. type toegepaste materialen, verwachte gemiddelde levensduur en het afvalscenario). Op basis van aangeleverde data en (vaste) eigenschappen werd vervolgens een CI-score aan het gebouw toegekend. Op het moment dat er een CI-score was bepaald, had de gebruiker de mogelijkheid om data te verrijken en IFC en/of Excel modellen aan te passen. Aan het aantal keren dat dit plaats vond, waren en zijn geen restricties verbonden. Na iedere aanpassing, door het uploaden van nieuwe bestanden, werd er een nieuwe CI-score van het gebouw bepaald. De score betrof daarnaast ook alleen datgene wat bekend was, terwijl in de praktijk weinig modellen 100% volledig waren.

NIET ALLEEN HET GEBOUW, OOK DE PRODUCTEN IN HET GEBOUW KRIJGEN EEN SCORE

De nieuwe versie van de CI herkent naast materialen nu ook producten! Door middel van automatische mapping (zoektermen) worden gegevens uit IFC en Excel bestanden gelinkt aan een ‘Madaster database’. Het bespaart de gebruiker niet alleen tijd door de afname van gegevens die benodigd zijn in de IFC-bestanden, maar het betekent ook een toename van de betrouwbaarheid en de volledigheid van data voor de bepaling van de CI-score. De door Madaster vastgestelde circulaire eigenschappen voor alle materialen zijn nu veranderd in een dynamische set aan variabelen die per materiaal en product aanpasbaar zijn. Dit betekent dat gebruikers project-specifieke gegevens kunnen toepassen en ‘individuele’ producten en materialen kunnen aanmaken voor bijv. staal, beton, een kanaalplaatvloer, etc.

Binnen Madaster wordt de Madaster Circularity Indicator (CI) ontwikkeld op basis van de studie van de EllenMacArthurFoundation (2015), waaraan het meten van Circulariteit ten grondslag ligt. In het ontwikkelen van de Madaster CI wordt Madaster ondersteund door diverse experts, waaronder Copper8, EPEA en TNO.

Doordat een CI-score nu ook op productniveau kan worden bepaald, kunnen circulaire keuzes op zowel gebouw- als productniveau worden gemaakt. De dynamische set aan variabelen bevat nu ook: rapidly renewable, recycling efficiëntie en afval uit recyclingprocessen.

HET BELANG VAN EEN GOED BIM MODEL

Naast de toevoeging van producten in de CI, zijn er in de nieuwe versie van de CI correctiefactoren toegevoegd. De CI voor gebouwen wordt gecorrigeerd met twee factoren die de compleetheid van de in Madaster vastgelegde brondata meenemen in de totaalscore. Een betrouwbare CI werkt alleen voor gebouwen waarvan producten en materialen volledig zijn vastgelegd. Gebruik van een bronbestand dat aan een zo hoog mogelijke standaard voldoet is belangrijk. De BIM Basis-ILS, is hier een goede basis voor.

WAAR WILLEN WE NAAR TOE?

Om de input te verrijken en de betrouwbaarheid nog meer te verhogen is het noodzakelijk om enerzijds externe databases met betrouwbare data te gaan koppelen (bij voorkeur van de leveranciers van de producten zelf) en anderzijds een ‘Circulaire BIM Information Development Manual’ (IDM) te hanteren met richtlijnen en een vaste set regels voor de implementatie van IFC-bestanden.

Madaster is in gesprek met partners die het platform kunnen voeden met informatie over: toegepaste materialen, gebruiksduur vs. verbruiksduur, onderscheid tussen de kans op hoog- en laagwaardig hergebruik en de impact van materialen op mens en natuur.

Tot slot, Madaster is op dit moment ook bezig met het ontwikkelen van de financiële tab, waarin de historische, actuele en toekomstige waarde op materiaal-, product-, element-, gebouw-, en portefeuilleniveau wordt weergegeven. Door de circulaire- en de financiële-tab in de toekomst met elkaar te verbinden, zal er een financiële waarde gekoppeld kunnen worden op product- en elementniveau, waardoor de financiële waarde van vastgoed toe gaat nemen.

 

Sluit je vandaag nog aan, begin met waardebehoud

Ontdek hier meer over het gebruik van ons platform

Start met Madaster en neem een partnerschap en/of abonnement

Madaster platform

1

Stap 1

 • Partnerschap

  Ons partnermodel biedt begeleiding, ondersteuning en training en stelt u in staat ons ecosysteem te benutten via marketing en netwerkevents.

 • Abonnement

  Ons abonnementsmodel biedt u toegang tot ons platform.

 • Demo

  Madaster geeft geregeld demo’s van het platform. Schrijf u in voor de volgende demo door een mail te sturen naar info@madaster.be

 • Ons partnermodel biedt begeleiding, ondersteuning en training en stelt u in staat ons ecosysteem te benutten via marketing en netwerkevents.
 • Ons abonnementsmodel biedt u toegang tot ons platform.
 • Madaster geeft geregeld demo’s van het platform. Schrijf u in voor de volgende demo door een mail te sturen naar info@madaster.be
2

Stap 2

 • Basic

  Gebruiker 1

  Object 1

  Onboarding 1x 1,5u

  Support 1 object

  Update 2x/ jaar

  Partner event 1x/ jaar

  Marketing Basic

  Event bij klant

  € 3.500 / jaar *

 • Extra

  Gebruiker 1

  Object 1

  Onboarding 2x 1,5u

  Support Max 3 objecten

  Update 2x/ jaar

  Partner event 1x/ jaar

  Marketing Extra

  Event bij klant

  € 5.500 / jaar *

 • Premium

  Gebruiker 1

  Object 1

  Onboarding 2x 1,5u

  Support >3 objecten

  Update 2x/ jaar

  Partner event 1x/ jaar

  Marketing Premium

  Event bij klant 1

  € 8.500 / jaar *

 • € 3.500 / jaar *

 • € 5.500 / jaar *

 • € 8.500 / jaar *

 • PURE

  U kan niet wachten om mee te werken aan een circulaire wereld? U hebt voldoende aan de Madaster-handleiding en hebt geen verdere ondersteuning nodig? Kies hier dan voor het ‘Madaster Puur’ abonnement. U krijgt toegang tot het platform voor 1 gebruiker en 1 gebouw. Vanuit uw account kan u extra diensten bestellen indien nodig.

  € 1.000 / jaar *

 • Producenten

  Producenten kunnen hun producten toevoegen op Madaster. Als productgegevens kunnen worden gebruikt en gedeeld met alle gebruikers, is registratie gratis. Voor extra functies is een partnerschap vereist en neemt u best contact op via info@madaster.be

  € 0 / jaar *

 • U kan niet wachten om mee te werken aan een circulaire wereld? U hebt voldoende aan de Madaster-handleiding en hebt geen verdere ondersteuning nodig? Kies hier dan voor het ‘Madaster Puur’ abonnement. U krijgt toegang tot het platform voor 1 gebruiker en 1 gebouw. Vanuit uw account kan u extra diensten bestellen indien nodig.

  € 1.000 / jaar *

 • Producenten kunnen hun producten toevoegen op Madaster. Als productgegevens kunnen worden gebruikt en gedeeld met alle gebruikers, is registratie gratis. Voor extra functies is een partnerschap vereist en neemt u best contact op via info@madaster.be

  € 0 / jaar *

Neem contact met ons op

+32 47 353 2059
Maandag – Vrijdag, 08:30 – 18:00

info@madaster.be

Commandant Van Laethemstraat 40 bus 001
2660, Antwerp
Belgium

Wat zit er in voor mij?

Bekijk alle

Profiteer van de wereld om ons heen

madaster-image
23-11-2023 Nieuws

Decarbonisatie steeds belangrijker

Lees meer
madaster-image
07-11-2023 Persberichten

Staedion start met paspoort voor bouwmaterialen van Madaster

Lees meer
madaster-image
09-10-2023 Blogs

Reduceer impact op milieu met Madaster

Lees meer

Where are you located?