Onze visie Wat doet Madaster voor mij? Ons platform Inspiratie Contact
Word een partner
Log in
Back
Nieuws 23 apr 2018

TORENHOGE AMBITIES

TORENHOGE AMBITIES

Het moet en kan beter. Vanuit deze missie richt het 15-koppige adviesbureau Merosch zich op innovatieve nieuwbouw- en renovatieprojecten met de hoogst haalbare ambities op het gebied van duurzaamheid, gezondheid en circulair bouwen. Dit doen ze vanuit de overtuiging dat onze energievoorziening op korte termijn duurzamer kan, en moet. Maar ook vanuit de overtuiging dat de aandacht voor de gezondheid van de mens voorop moet staan. Hoe vooruitstrevend zijn deze projecten en waarin schuilt de kracht van dit adviesbureau om het verschil te kunnen maken?

Wanneer we de website van Merosch bezoeken, stuitten we op een indrukwekkend track record van projecten waarbij gezondheid, energie of duurzaamheid belangrijke thema’s zijn. Op welk project is Ronald Schilt, directeur Merosch, zelf het meest trots? Na even nadenken, antwoordt Schilt: “Het project RijswijkBuiten springt er dan toch wel uit. De gemeente Rijswijk gaf in 2010 aan graag een nieuwe wijk te willen: energieneutraal en minimaal kostendekkend. Vraag aan ons was of dit twee verenigbare grootheden zijn. Nu zijn gasloos en energieneutraal eisen waaraan redelijk eenvoudig voldaan kan worden. Echter in 2010 was dit wel even een ander verhaal. Toch hebben we het voor elkaar gekregen om daar met gesloten portemonnee een gasloze en energieneutrale wijk te realiseren.”

Ambitieuze doelen, die op het eerste gezicht misschien een laag ‘realiteitsgehalte’ hebben, vormen voor Merosch een stimulans om er vol passie in te duiken. Ronald Schilt: “Alles waar het complex wordt, waar hoge ambities zijn en waar vooral een niet alledaagse aanpak is vereist om een en ander te kunnen realiseren trekt ons aan.” Volgens Ronald Schilt probeert Merosch vooral op basis van inhoudelijke argumenten en een goede begeleiding van het besluitvormingsproces met opdrachtgevers als gemeenten, woningcorporaties en projectontwikkelaars de zaken voor elkaar te krijgen. Waar nodig draagt Merosch zelf risico en koppelt desnoods het eigen honorarium aan het behaalde resultaat. Hoe moeten we dat zien? Ronald Schilt antwoordt:”Omdat vaak pas na twee jaar na ingebruikname van een gebouw echt beoordeeld kan worden of alles goed functioneert, zijn wij altijd nog twee jaar na oplevering intensief betrokken en hoeft ons honorarium ook pas na na die twee jaar betaald te worden. Wanneer alles daadwerkelijk functioneert zoals besproken en opgeschreven.”

Een zeer vooruitstrevend project waar Merosch momenteel als duurzaamheidsadviseur bij betrokken is, is project Merwede. Het betreft de herontwikkeling van deelgebied 5 van Merwedekanaalzone in Utrecht. Door de gemeente Utrecht aangewezen als een van de vier prioritaire gebiedsontwikkelingen. Met 24 hectare is dit een van de grootste binnenstedelijke herontwikkelingen in Nederland.

Het is de bedoeling dat er vijf- tot zesduizend woningen worden gebouwd en circa 80.000 m2 aan maatschappelijke en commerciële voorzieningen. Het moet vooral een gezonde, duurzame en levendige stadswijk worden. De globale planning is dat 2020 gestart wordt met de bouw welke circa 15 jaar in beslag zal nemen. Een tijdsbestek waarin naar alle waarschijnlijkheid nog allerlei nieuwe technologische en circulaire ontwikkelingen plaatsvinden. Ontwikkelingen die misschien wel eens heel waardevol kunnen zijn voor het ambitieuze project Merwede. Hoe speelt Merosch hier op in? Ronald Schilt antwoordt: “Flexibiliteit is elementair. De toekomstige ontwikkeling moet een plek kunnen krijgen in ons denken. Daarnaast hanteren we een monitoringstool zodat we exact kunnen meten hoe het traject zich ontwikkelt en we kunnen bijstellen waar nodig. Dat geeft ons ook de mogelijkheid om ambities op te schroeven na verloop van tijd.”

In de omgevingsvisie van de gemeente werd het gebruik van het grondstoffenpaspoort als een van de ambities genoemd voor project Merwede. Reden voor Merosch om Madaster uit te nodigen. Maar niet alleen daarom. “Want,” zo vervolgt Ronald Schilt, “als je een duurzame wijk wilt ontwikkelen, moet je dat circulair doen en dan is het essentieel om op dat vlak ook een beheertool te hanteren. Een consistent platform waar circulariteit mee gemeten kan worden. Interessant van Madaster is dat de ontwikkeling van de tijd wordt meegenomen.” Daar ligt volgens Ronald Schilt echter ook een spannende opgave voor Madaster. Ronald Schilt vervolgt: “Het is belangrijk dat niet alleen de waarde in de toekomst, maar ook de financiële voordelen in het heden worden meegenomen. Hoe interessant is het bijvoorbeeld wanneer een hypotheekverstrekker een aantrekkelijk aanbod kan doen op basis van de circulariteits index van een woning.” Dit kan toch eigenlijk geen heel moeilijke opgave zijn wanneer je je bedenkt dat veel Nederlandse banken als Kennedy hun steun hebben uitgesproken aan Madaster? Ronald Schilt antwoordt: “Het is om die reden zeer waarschijnlijk, maar belangrijk dat we daar nu echt concrete afspraken en harde toezeggingen over gaan maken.” Het beeld wat Ronald Schilt schetst is duidelijk. Willen we met z’n allen maximaal resultaat behalen op zowel ambitieus als financieel vlak is het essentieel om elkaar te blijven uitdagen en intensief samen te werken.

 

Sluit je vandaag nog aan, begin met waardebehoud

Ontdek hier meer over het gebruik van ons platform

Start met Madaster en neem een partnerschap en/of abonnement

Madaster platform

1

Stap 1

 • Partnerschap

  Ons partnermodel biedt begeleiding, ondersteuning en training en stelt u in staat ons ecosysteem te benutten via marketing en netwerkevents.

 • Abonnement

  Ons abonnementsmodel biedt u toegang tot ons platform.

 • Demo

  Madaster geeft geregeld demo’s van het platform. Schrijf u in voor de volgende demo door een mail te sturen naar info@madaster.be

 • Ons partnermodel biedt begeleiding, ondersteuning en training en stelt u in staat ons ecosysteem te benutten via marketing en netwerkevents.
 • Ons abonnementsmodel biedt u toegang tot ons platform.
 • Madaster geeft geregeld demo’s van het platform. Schrijf u in voor de volgende demo door een mail te sturen naar info@madaster.be
2

Stap 2

 • Basic

  Gebruiker 1

  Object 1

  Onboarding 1x 1,5u

  Support 1 object

  Update 2x/ jaar

  Partner event 1x/ jaar

  Marketing Basic

  Event bij klant

  € 3.500 / jaar *

 • Extra

  Gebruiker 1

  Object 1

  Onboarding 2x 1,5u

  Support Max 3 objecten

  Update 2x/ jaar

  Partner event 1x/ jaar

  Marketing Extra

  Event bij klant

  € 5.500 / jaar *

 • Premium

  Gebruiker 1

  Object 1

  Onboarding 2x 1,5u

  Support >3 objecten

  Update 2x/ jaar

  Partner event 1x/ jaar

  Marketing Premium

  Event bij klant 1

  € 8.500 / jaar *

 • € 3.500 / jaar *

 • € 5.500 / jaar *

 • € 8.500 / jaar *

 • PURE

  U kan niet wachten om mee te werken aan een circulaire wereld? U hebt voldoende aan de Madaster-handleiding en hebt geen verdere ondersteuning nodig? Kies hier dan voor het ‘Madaster Puur’ abonnement. U krijgt toegang tot het platform voor 1 gebruiker en 1 gebouw. Vanuit uw account kan u extra diensten bestellen indien nodig.

  € 1.000 / jaar *

 • Producenten

  Producenten kunnen hun producten toevoegen op Madaster. Als productgegevens kunnen worden gebruikt en gedeeld met alle gebruikers, is registratie gratis. Voor extra functies is een partnerschap vereist en neemt u best contact op via info@madaster.be

  € 0 / jaar *

 • U kan niet wachten om mee te werken aan een circulaire wereld? U hebt voldoende aan de Madaster-handleiding en hebt geen verdere ondersteuning nodig? Kies hier dan voor het ‘Madaster Puur’ abonnement. U krijgt toegang tot het platform voor 1 gebruiker en 1 gebouw. Vanuit uw account kan u extra diensten bestellen indien nodig.

  € 1.000 / jaar *

 • Producenten kunnen hun producten toevoegen op Madaster. Als productgegevens kunnen worden gebruikt en gedeeld met alle gebruikers, is registratie gratis. Voor extra functies is een partnerschap vereist en neemt u best contact op via info@madaster.be

  € 0 / jaar *

Neem contact met ons op

+32 47 353 2059
Maandag – Vrijdag, 08:30 – 18:00

info@madaster.be

Commandant Van Laethemstraat 40 bus 001
2660, Antwerp
Belgium

Wat zit er in voor mij?

Bekijk alle

Profiteer van de wereld om ons heen

madaster-image
23-11-2023 Nieuws

Decarbonisatie steeds belangrijker

Lees meer
madaster-image
07-11-2023 Persberichten

Staedion start met paspoort voor bouwmaterialen van Madaster

Lees meer
madaster-image
09-10-2023 Blogs

Reduceer impact op milieu met Madaster

Lees meer

Where are you located?