Onze visie Wat doet Madaster voor mij? Platform Inspiratie Max’en Contact
Log in
Terug
Nieuws 21 jun 2018

THOMAS RAU: “HET IS TIJD DAT PARTICULIEREN FINANCIEEL VERANTWOORDELIJKHEID NEMEN IN DE CIRCULAIRE ECONOMIE.”

THOMAS RAU: “HET IS TIJD DAT PARTICULIEREN FINANCIEEL VERANTWOORDELIJKHEID NEMEN IN DE CIRCULAIRE ECONOMIE.”

THOMAS RAU: “HET IS TIJD DAT PARTICULIEREN FINANCIEEL VERANTWOORDELIJKHEID NEMEN IN DE CIRCULAIRE ECONOMIE.”

IEDEREEN KAN MEDE-EIGENAAR WORDEN VAN MATERIALENBIBLIOTHEEK VIA MADASTER CONVERTIBLE IMPACT BOND

Nederland, Amsterdam, 21 juni 2018

Vandaag ontving initiatiefnemer Thomas Rau van Madaster, de ’materialenbibliotheek voor vastgoed’, symbolisch de eerste 6% converteerbare obligatie als onderdeel van de financieringsronde die vandaag is gestart. Madaster heeft als missie om afval (in de bouwsector) te elimineren. Om het grote publiek er optimaal bij te betrekken, is gekozen voor een financieringsinstrument waarmee particuliere beleggers naast professionele beleggers de mogelijkheid krijgen mede-eigenaar te worden van Madaster. Rau: “Het is tijd dat particulieren meedoen en zo een grotere verantwoordelijkheid voelen om materialen te hergebruiken. We beschouwen de aarde als een gesloten systeem waarbinnen geen verspilling mag plaatsvinden. Grondstoffen zijn gelimiteerd en schaars voorhanden. Particulieren kunnen met deze constructie mede-eigenaar worden van Madaster. Bovendien is de financiering hiermee niet afhankelijk van alleen grote investeerders.” Thomas Rau kreeg de symbolische converteerbare obligatie aangeboden door Irma Langeraert van AndersFinancieren en Maarten van der Sanden van Symbid. Met de Madaster Convertible Impact Bond zal minimaal €500.000 en mogelijk €2,5 mln worden opgehaald aan financiering.

CIRCULARITEIT VASTGELEGD IN MADASTER

Madaster is een initiatief om te komen tot een kadaster voor materialen, te beginnen in de bouw- en vastgoedwereld. Madaster koppelt materiaal-identiteit aan locatie en legt dit vast in een materialenpaspoort dat inzichtelijk maakt welke materialen zijn gebruikt en in welke hoeveelheden. Architect en initiatiefnemer van Madaster, Thomas Rau, pleit al jaren voor circulariteit waarbij bouwmaterialen hergebruikt worden.

Circulariteit is hot. Grote namen uit de Nederlandse economie hebben zich al verbonden aan de Madaster-doelstellingen. Partijen als Volker Wessels, OVG, Triodos, AKD, TBI, Schiphol, Mitsubishi en ProRail hebben een belangrijke financiële bijdrage geleverd. Ook de EU steunt Madaster met een subsidie van ruim €2.300.000,-. Toch heeft Madaster gemeend dat zij vooral door het grote publiek te betrekken bij de uitbouw van haar organisatie, een belangrijk fundament kan realiseren voor de toekomst van een circulair Nederland.

MADASTER IS VAN IEDEREEN

In lijn met de overtuiging van de organisatie kiest Madaster ervoor zowel particuliere als professionele beleggers al vanaf €20,- de kans te bieden mede-aandeelhouder te worden van Madaster. Thomas Rau legt de keuze als volgt uit “De nieuwe realiteit creëert nieuwe businessmodellen, we moeten dan ook samen de ziel van de economie veranderen.”

De inschrijving is voor particuliere én professionele beleggers en loopt in principe tot 1 maart 2019. De publieke campagne loopt in eerste instantie 30 dagen, maar kan afhankelijk van het publieke succes verlengd worden doordat de emissie langer doorloopt. De financieringsvorm is ontworpen door financieringsplatform AndersFinancieren en maakt gebruik van het Symbid-crowdfundingplatform. De nieuwe financiering biedt particuliere en professionele beleggers een enkelvoudige rente van 6% gedurende 5 jaar. Jaarlijks wordt de verschuldigde rente bij de hoofdsom opgeteld en wordt niet tussentijds uitgekeerd aan de obligatiehouders gedurende de looptijd van de lening. Aan het einde van de looptijd kunnen obligatiehouders het door hen uitgeleende bedrag plus opgebouwde rente op het moment van conversie laten omzetten in gecertificeerde aandelen.

Sluit je vandaag nog aan, begin met waardebehoud

Word een van onze Max'en

Koplopers in een circulaire economie

Bekijk alle

Profiteer van de wereld om ons heen

madaster-image Persberichten
19-09-2022

Redevco neemt leidersrol op in circulariteit

Lees meer
madaster-image Nieuws
22-06-2022

GROHE geeft kranen en baden eeuwig leven in Madaster

Lees meer
madaster-image Projecten
24-05-2022

Voor het eerst materialenpaspoort voor groot renovatieproject

Lees meer