Onze visie Wat doet Madaster voor mij? Ons platform Inspiratie Contact
Word een partner
Log in
Back
Nieuws 13 feb 2019

THE CORE-BUSINESS

THE CORE-BUSINESS

Benieuwd naar de trends en ontwikkelingen in de internationale vastgoedsector? Of naar de wensen van kantoorgebruikers? Grote kans dat internationale vastgoedadviseur CBRE er al een analyse op los heeft gelaten en er een rapport over heeft gepubliceerd. Kennis over de markt is tenslotte key om alle investeerders, financiers en eindgebruikers oplossingen aan te kunnen reiken voor hun vastgoed en huisvesting. In hoeverre speelt circulariteit een rol in deze vastgoedoplossingen? Tijd voor een serieus gesprek met Tim Habraken, Associate Director Sustainability bij CBRE Nederland.

Tim Habraken werkt samen met zijn team binnen CBRE Nederland aan het verduurzamen van vastgoed van hun klanten. Dat kan variëren van onderzoek naar energiebesparende maatregelen tot certificering van gebouwen met WELL (een certificeringsnorm gericht op de gezondheid en het welzijn van medewerkers). Daarnaast houdt Tim Habraken zich graag bezig met de interne verduurzaming bij CBRE Nederland.

Het is Tim als ware duurzaamheidsfanaat natuurlijk niet ontgaan dat Nederland Circulair moet zijn in 2050. Gaan we dat redden? Tim Habraken antwoordt: “We zullen wel moeten. Het is niet zozeer een keuze. Essentiële vraag is: Vinden we het als particulier, bedrijf en overheid belangrijk genoeg? We zijn het er over het algemeen wel over eens dat een heleboel dingen niet goed gaan met betrekking tot onze lineaire economie en praten er ook veel over, maar niemand lijkt echt te weten wat een 100% circulaire economie betekent.” Dat klinkt niet heel hoopvol voor de toekomst. Toch ziet Tim het niet zo somber in. “Toen ik zo’n vijftien jaar geleden zei dat ik geïnteresseerd was in duurzaamheid werd ik soms aangekeken of ik een hippie was die zich alleen maar vastketende aan bomen. Dat is inmiddels wel anders. Zelfs de meest conservatieve beleggers zijn nu met het thema bezig. Ik verwacht de komende jaren een enorme versnelling in de transitie naar een circulaire economie. Nu is het vooral nog pionieren en zoeken naar hoe we het met zijn allen gaan doen.”

Bevindt CBRE zich momenteel ook nog in de onderzoeksfase waar het de transformatie van lineaire naar circulaire businessmodellen betreft? Tim Habraken: “Circulariteit speelt bij CBRE al langer een rol in onze projecten en processen, maar kreeg misschien niet altijd de gewenste aandacht. Behalve dat het besef er nu meer is om hier actief mee aan de slag te gaan, dwingt ook de markt ons om dit agendapunt niet uit het oog te verliezen.” Het behoeft weinig uitleg dat regelgeving hier ook een belangrijke rol in speelt. Dat is ook goed merkbaar volgens Tim Habraken. Aan zowel de beleggers- als de gebruikerskant. Tim legt uit: “Door veranderingen in de regelgeving, zoals bijvoorbeeld de verplichting om energielabel C te hebben voor kantoren, moeten alle bedrijven hier actief mee aan de slag, niet alleen de duurzame koplopers. Dat is ook belangrijk voor de beleggers want zij willen op hun beurt niet investeren in projecten die niet voldoen aan de regelgeving. Deze periode biedt veel mooie kansen voor circulaire business modellen en regelgeving kan de versnellende factor zijn.”

Met het nieuwe hoofdkantoor, The CORE, wil CBRE Nederland een voorbeeld zijn voor huisvesting van de toekomst. Een kantoor dat CBRE’s ambities verbeeldt op het gebied van samenwerking, technologie, gezondheid en duurzaamheid. CBRE koos voor een oude autogarage in het Schinkelgebied in Amsterdam. Iets heel anders dan zo’n glimmend strak kantoor op de Zuidas. Tim Habraken legt uit: “We wilden meer dan alleen een nieuw kantoor. Met The CORE willen we vooral graag laten zien wat allemaal mogelijk is bij het geven van een tweede leven aan een oud gebouw, en daar open en eerlijk over zijn. Het is niet allemaal perfect, maar door samen te experimenteren komen we ongetwijfeld tot mooie oplossingen voor de toekomst.”

De voormalige autogarage ondergaat momenteel een grondige verbouwing om in het voorjaar van 2019 als Smart Building in gebruik genomen te worden. Medewerkers kunnen daar kiezen voor een werkplek die past bij hun specifieke taken en behoeften van die dag, terwijl ze omringd worden door precies de juiste groene planten, en waar gebouwfuncties kunnen worden afgestemd op de voorkeuren van de gebruikers. En mocht het over tien jaar toch weer helemaal anders moeten, eindigt bijna niets in The CORE op de afvalberg. Veel spullen kunnen namelijk linea recta terug naar de producent om opnieuw te worden weggezet in de markt. Of materialen worden aangeboden op een grondstoffen marktplaats. Door het Madaster materialenpaspoort is tenslotte exact inzichtelijk welke materialen en producten in huis zijn.

Toch laat het Madaster materialenpaspoort zich naar de beleggers niet eenvoudig vertalen naar een sterke business case volgens Tim: “De tijdshorizonten lopen niet gelijk. De gemiddelde horizon voor een belegger is vijf jaar. Terwijl bij veel projecten op het gebied van circulariteit, zoals ook het materialenpaspoort, het juist veel interessanter is om te kijken naar de langere termijn. Een periode van tien of misschien wel vijfentwintig jaar.” Wat heeft CBRE Nederland er dan toch toe bewogen The CORE te registreren in Madaster en een partnerschap met Madaster aan te gaan? Tim Habraken antwoordt: “Vergeet niet dat de vastgoedmarkt ook te maken heeft met investeringen van pensioenfondsen. Zij kijken wel degelijk naar de lange termijn en zijn erg geïnteresseerd in duurzame ontwikkelingen waaronder het materialenpaspoort, omdat ze hiermee hun risico op langere termijn kunnen minimaliseren. Door de samenwerking met Madaster en met de verbouwing van The CORE willen we de markt laten zien dat duurzaam, circulair en verantwoord (ver)bouwen juist heel goed mogelijk is.”

 

Sluit je vandaag nog aan, begin met waardebehoud

Ontdek hier meer over het gebruik van ons platform

Start met Madaster en neem een partnerschap en/of abonnement

Madaster platform

1

Stap 1

 • Partnerschap

  Ons partnermodel biedt begeleiding, ondersteuning en training en stelt u in staat ons ecosysteem te benutten via marketing en netwerkevents.

 • Abonnement

  Ons abonnementsmodel biedt u toegang tot ons platform.

 • Demo

  Madaster geeft geregeld demo’s van het platform. Schrijf u in voor de volgende demo door een mail te sturen naar info@madaster.be

 • Ons partnermodel biedt begeleiding, ondersteuning en training en stelt u in staat ons ecosysteem te benutten via marketing en netwerkevents.
 • Ons abonnementsmodel biedt u toegang tot ons platform.
 • Madaster geeft geregeld demo’s van het platform. Schrijf u in voor de volgende demo door een mail te sturen naar info@madaster.be
2

Stap 2

 • Basic

  Gebruiker 1

  Object 1

  Onboarding 1x 1,5u

  Support 1 object

  Update 2x/ jaar

  Partner event 1x/ jaar

  Marketing Basic

  Event bij klant

  € 3.500 / jaar *

 • Extra

  Gebruiker 1

  Object 1

  Onboarding 2x 1,5u

  Support Max 3 objecten

  Update 2x/ jaar

  Partner event 1x/ jaar

  Marketing Extra

  Event bij klant

  € 5.500 / jaar *

 • Premium

  Gebruiker 1

  Object 1

  Onboarding 2x 1,5u

  Support >3 objecten

  Update 2x/ jaar

  Partner event 1x/ jaar

  Marketing Premium

  Event bij klant 1

  € 8.500 / jaar *

 • € 3.500 / jaar *

 • € 5.500 / jaar *

 • € 8.500 / jaar *

 • PURE

  U kan niet wachten om mee te werken aan een circulaire wereld? U hebt voldoende aan de Madaster-handleiding en hebt geen verdere ondersteuning nodig? Kies hier dan voor het ‘Madaster Puur’ abonnement. U krijgt toegang tot het platform voor 1 gebruiker en 1 gebouw. Vanuit uw account kan u extra diensten bestellen indien nodig.

  € 1.000 / jaar *

 • Producenten

  Producenten kunnen hun producten toevoegen op Madaster. Als productgegevens kunnen worden gebruikt en gedeeld met alle gebruikers, is registratie gratis. Voor extra functies is een partnerschap vereist en neemt u best contact op via info@madaster.be

  € 0 / jaar *

 • U kan niet wachten om mee te werken aan een circulaire wereld? U hebt voldoende aan de Madaster-handleiding en hebt geen verdere ondersteuning nodig? Kies hier dan voor het ‘Madaster Puur’ abonnement. U krijgt toegang tot het platform voor 1 gebruiker en 1 gebouw. Vanuit uw account kan u extra diensten bestellen indien nodig.

  € 1.000 / jaar *

 • Producenten kunnen hun producten toevoegen op Madaster. Als productgegevens kunnen worden gebruikt en gedeeld met alle gebruikers, is registratie gratis. Voor extra functies is een partnerschap vereist en neemt u best contact op via info@madaster.be

  € 0 / jaar *

Neem contact met ons op

+32 47 353 2059
Maandag – Vrijdag, 08:30 – 18:00

info@madaster.be

Commandant Van Laethemstraat 40 bus 001
2660, Antwerp
Belgium

Wat zit er in voor mij?

Bekijk alle

Profiteer van de wereld om ons heen

madaster-image
23-11-2023 Nieuws

Decarbonisatie steeds belangrijker

Lees meer
madaster-image
07-11-2023 Persberichten

Staedion start met paspoort voor bouwmaterialen van Madaster

Lees meer
madaster-image
09-10-2023 Blogs

Reduceer impact op milieu met Madaster

Lees meer

Where are you located?