Onze visie Wat doet Madaster voor mij? Platform Inspiratie Max’en Contact
Log in
Terug
Persberichten 19 sep 2022

Redevco neemt leidersrol op in circulariteit

Vastgoedspeler maakt voortaan materialenpaspoorten met Madaster

Met 24 zijn ze nu al, de bouwgerelateerde bedrijven die het circulaire belang inzien van het documenteren en digitaliseren van materialen en gebouwen. Zo breidt het netwerk rond het materialen- en productenpaspoort van Madaster zich steeds verder uit. Redevco, de vastgoedspecialist die een positieve bijdrage wil leveren aan meer duurzame en leefbare stads-en winkelgebieden, is de volgende in het rijtje: “Wij willen onze ervaring delen met anderen bedrijven in de bouwsector om de circulariteit in de bouwsector een serieuze boost te geven”, zegt Nele Schelfhout van Redevco.

Redevco neemt leidersrol op in circulariteit

Redevco was er eigenlijk al bij van bij de start van Madaster – het materialenpaspoort mét circulaire inzichten – in 2017 in Nederland. De Europese vastgoedinvesteerder, met een hart voor vastgoed in steden, zal nu ook in België optreden als Madaster Max-partner én pionier in materiaal- en gebouwpaspoorten. Met The Leaf Shopping Ternat scoorden ze destijds 58% op de Madaster Circulariteits Index (een circulariteitsscore die rekening houdt met de herbruikbaarheid van de gebruikte bouwmaterialen), een topscore voor een retailpark.

“Redevco wil een voorloper zijn op het vlak van circulariteit in onze bouwprojecten”, zegt Nele Schelfhout, Head of Project Management bij Redevco Belgium. “Daarom namen we in 2017 al contact op met Madaster om een materialenpaspoort aan te maken voor het 28.000 m² winkelpark The Leaf. Door de materialen vast te leggen in een open platform ontstaat de mogelijkheid om enerzijds de materialen later te gaan hergebruiken en anderzijds de graad van circulariteit van een project ook (financieel) meetbaar te maken. Redevco wil The Leaf gebruiken als maatstaf om meer circulair te bouwen in haar toekomstige projecten.”

 

Betere samenwerking

Schelfhout geeft toe dat circulariteit een leerproces is, ook binnen Redevco. “We hebben dankzij onze samenwerking met innovatiepartner EPEA heel wat opgestoken tijdens de herontwikkeling van The Leaf. We beseffen bij Redevco maar al te goed dat we die omslag naar meer circulariteit in de bouw moeten maken.”
Redevco pleit ook voor een betere samenwerking in de bouwsector en wil een voortrekkersrol opnemen in circulariteit. “We moeten die leerprocessen delen met anderen en ook over de lessons learned durven communiceren. De urgentie van de situatie vraagt nu eenmaal om duidelijke acties. Het gaat hier tenslotte om hoe we met onze aarde en haar grondstoffen omspringen.”

Waterloo en Oostakker

“Wij willen onze ervaring over onze constructieve samenwerking met EPEA en Madaster delen met anderen bedrijven in de bouwsector om de circulariteit in de bouwsector een serieuze boost te geven. En uiteraard zullen we ook voor onze volgende projecten RICH’L in Waterloo en de Brico-site in Oostakker een materialenpaspoort maken.”
Bij Madaster wrijven ze zich ondertussen in de handen met de komst van Redevco als Max-partner. “Het is de eerste Max die al een materialenpaspoort had in Madaster nog voor ze aansloten bij ons”, lacht Madaster-directeur in België Johan Klaps. “We zijn uiteraard opgetogen dat een partner ons vervoegt die ervaring heeft met samenwerkingen tussen bouwpartners rond materiaalpaspoorten. Een gebouwenpaspoort maken in Madaster is een koud kunstje gezien de automatisering van het proces, beginnend bij het ontwerp. Toch merken we dat de verstandhouding tussen partijen beter kan. Dat Redevco haar ervaring hiermee wil delen met de sector is een groot pluspunt en zal de drempelvrees bij anderen wegnemen.”

Sluit je vandaag nog aan, begin met waardebehoud

Word een van onze Max'en

Koplopers in een circulaire economie

Bekijk alle

Profiteer van de wereld om ons heen

madaster-image Persberichten
19-09-2022

Redevco neemt leidersrol op in circulariteit

Lees meer
madaster-image Nieuws
22-06-2022

GROHE geeft kranen en baden eeuwig leven in Madaster

Lees meer
madaster-image Projecten
24-05-2022

Voor het eerst materialenpaspoort voor groot renovatieproject

Lees meer