Onze visie Wat doet Madaster voor mij? Ons platform Inspiratie Contact
Word een partner
Log in
Back
Nieuws 5 dec 2018

NIEUW RAPPORT TOONT HOE BEDRIJVEN EN OVERHEID CIRCULARITEIT IN DE BOUW KUNNEN BEVORDEREN

NIEUW RAPPORT TOONT HOE BEDRIJVEN EN OVERHEID CIRCULARITEIT IN DE BOUW KUNNEN BEVORDEREN

Katowice, Polen. Op 5 december 2018, tijdens de COP24 in Polen, werd een rapport uitgebracht door The World Business Council for Sustainable Development (WBCSD) en Circle Economy, samen met Arcadis, waarin wordt beschreven welke aanpassingen nodig zijn om de circulaire economie gemeengoed te maken. Het rapport is opgesteld in samenwerking met ABN AMRO, ArcelorMittal, CRH, DSM, EDGE, Enel, Madaster, Rabobank, Renewi, Saint-Gobain, Bureau SLA, Solvay en Stora Enso.

Het rapport, getiteld “Scaling the Circular Built Environment’, beschrijft hoe het bedrijfsleven en de overheid samen een gelijk speelveld kunnen creëren voor circulaire bedrijfskundige modellen, waarvoor op dit moment over de hele wereld allerlei belemmeringen bestaan.

Voornaamste aanbevelingen uit het rapport:

 • Verwijder de belangrijkste financiële, wettelijke, technologische en politieke barrières die verhinderen dat bedrijven overstappen op circulaire bedrijfskundige modellen.
 • Zorg ervoor dat bedrijven gelijkwaardige toegang hebben tot de markt en tref voorbereidingen voor langetermijn-investeringen en innovatie.
 • Versnel de ontwikkeling van relevante wet- en regelgeving ter ondersteuning van nieuwe bedrijfskundige modellen in de circulaire economie.

Zowel de private als de publieke sector zouden moeten samenwerken over de gehele waardeketen en circulaire principes moeten integreren in standaard inkoopprocessen.

De circulaire economie vertegenwoordigt enorme mogelijkheden voor mondiale economische groei, voor het versnellen van een meer duurzame maatschappij in de toekomst en het draagt bij aan het halen van de Parijse doelen voor het beperken van de gevolgen van klimaalverandering. De mogelijkheden binnen de gebouwde omgeving zijn evident: deze sector gebruikt meer dan 40% van de jaarlijks gewonnen grondstoffen en is verantwoordelijk voor een immense voetafdruk die 33% bijdraagt aan de wereldwijde uitstoot van koolstofdioxide (CO2).

De verschuiving van een lineaire model van ‘neem, gebruik en gooi weg’ naar een circulair model waarin gebouwen, faciliteiten en materialen een langere levenscyclus hebben en waarin hergebruik wordt toegepast biedt geweldige economische en mileukundige voordelen.

Er zijn echter belangrijke barrieres die deze transitie in de weg staan en die de overgang naar andere rollen en bedrijfskundige modellen die nodig zijn voor de transitie vertragen.

Dit rapport toont de economische mogelijkheden die de circulaire gebouwde omgeving biedt aan bedrijven voor wat betreft milieuvoordelen, vermeden kosten en lagere grondstoffenrisico’s. Het gebruik van circulaire materialen, producten en diensten in gebouwen moet de nieuwe standaard worden. Dit vereist doortastend leiderschap van zowel bedrijven als beleidsmakers die oplossingen kunnen implementeren om schaalaanpassingen te maken en de circulaire economie te ondersteunen.” aldus Maria Mendiluce, directeur Climate, Energy and Circular Economy bij WBCSD.

Het versnellen van de circulaire gebouwde omgeving kan een belangrijke bijdrage leveren aan een lagere uitstoot van koolstofdioxide, maar vereist wel een andere mindset en cultuurverandering. Doeltreffendheid vereist nieuwe bedrijfskundige modellen, ondersteund door nieuwe waardebepalingsmethoden and standaardisering, samen met nieuwe vormen van samenwerking en co-creatie die de circulaire economie tot de standaard verheffen. Bedrijven kunnen dit echter niet alleen – overheden zullen circulaire oplossingen moeten verkiezen boven de huidige praktijk, aangezien dit de vooruitgang in de weg staat. Daarnaast is het belangrijk niet te wachten en te proberen om (bestaande) projecten zo circulair mogelijk te maken. De ervaring leert dat er ook nu al heel veel kan worden gedaan.” zegt Joost Slooten, Director of Sustainability and External Affairs bij Arcadis.

De gebouwde omgeving heeft een bovenmaatse milieuvoetafdruk. “We moeten dringend de transitie maken naar een circulaire and koolstofarme gebouwde omgeving. Overheden dienen een langetermijnbeleid te ontwikkelen waarin innovaties en investeringen worden gestimuleerd teneinde schaalvergroting te bereiken. Bedrijven moeten nieuwe methoden voor waardebepaling gebruiken, nieuwe vormen van samenwerking en digitale innovaties ter verbetering van informatieoverdracht over de hele waardeketen van de bouw.” aldus Roy Antink, SVP, International Policy Coordination, Sustainability voor Stora Enso.

De circulaire economie vertegenwoordigt een geschatte waarde van 4,5 biljoen Amerikaanse dollars. Het rapport beschrijft de kansen en bedrijfskundige modellen die nodig zijn om deze kansen werkelijkheid te laten worden voor de gebouwde omgeving. Het identificeert tevens de barrières die op dit moment de transitie in de weg staan en eindigt met aanbevelingen voor zowel de private als de publieke sector over het bereiken van een gelijk speelveld en schaalaanpassingen voor het ontsluiten van het potentieel van de circulaire gebouwde omgeving.

Sluit je vandaag nog aan, begin met waardebehoud

Ontdek hier meer over het gebruik van ons platform

Start met Madaster en neem een partnerschap en/of abonnement

Madaster platform

1

Stap 1

 • Partnerschap

  Ons partnermodel biedt begeleiding, ondersteuning en training en stelt u in staat ons ecosysteem te benutten via marketing en netwerkevents.

 • Abonnement

  Ons abonnementsmodel biedt u toegang tot ons platform.

 • Demo

  Madaster geeft geregeld demo’s van het platform. Schrijf u in voor de volgende demo door een mail te sturen naar info@madaster.be

 • Ons partnermodel biedt begeleiding, ondersteuning en training en stelt u in staat ons ecosysteem te benutten via marketing en netwerkevents.
 • Ons abonnementsmodel biedt u toegang tot ons platform.
 • Madaster geeft geregeld demo’s van het platform. Schrijf u in voor de volgende demo door een mail te sturen naar info@madaster.be
2

Stap 2

 • Basic

  Gebruiker 1

  Object 1

  Onboarding 1x 1,5u

  Support 1 object

  Update 2x/ jaar

  Partner event 1x/ jaar

  Marketing Basic

  Event bij klant

  € 3.500 / jaar *

 • Extra

  Gebruiker 1

  Object 1

  Onboarding 2x 1,5u

  Support Max 3 objecten

  Update 2x/ jaar

  Partner event 1x/ jaar

  Marketing Extra

  Event bij klant

  € 5.500 / jaar *

 • Premium

  Gebruiker 1

  Object 1

  Onboarding 2x 1,5u

  Support >3 objecten

  Update 2x/ jaar

  Partner event 1x/ jaar

  Marketing Premium

  Event bij klant 1

  € 8.500 / jaar *

 • € 3.500 / jaar *

 • € 5.500 / jaar *

 • € 8.500 / jaar *

 • PURE

  U kan niet wachten om mee te werken aan een circulaire wereld? U hebt voldoende aan de Madaster-handleiding en hebt geen verdere ondersteuning nodig? Kies hier dan voor het ‘Madaster Puur’ abonnement. U krijgt toegang tot het platform voor 1 gebruiker en 1 gebouw. Vanuit uw account kan u extra diensten bestellen indien nodig.

  € 1.000 / jaar *

 • Producenten

  Producenten kunnen hun producten toevoegen op Madaster. Als productgegevens kunnen worden gebruikt en gedeeld met alle gebruikers, is registratie gratis. Voor extra functies is een partnerschap vereist en neemt u best contact op via info@madaster.be

  € 0 / jaar *

 • U kan niet wachten om mee te werken aan een circulaire wereld? U hebt voldoende aan de Madaster-handleiding en hebt geen verdere ondersteuning nodig? Kies hier dan voor het ‘Madaster Puur’ abonnement. U krijgt toegang tot het platform voor 1 gebruiker en 1 gebouw. Vanuit uw account kan u extra diensten bestellen indien nodig.

  € 1.000 / jaar *

 • Producenten kunnen hun producten toevoegen op Madaster. Als productgegevens kunnen worden gebruikt en gedeeld met alle gebruikers, is registratie gratis. Voor extra functies is een partnerschap vereist en neemt u best contact op via info@madaster.be

  € 0 / jaar *

Neem contact met ons op

+32 47 353 2059
Maandag – Vrijdag, 08:30 – 18:00

info@madaster.be

Commandant Van Laethemstraat 40 bus 001
2660, Antwerp
Belgium

Wat zit er in voor mij?

Bekijk alle

Profiteer van de wereld om ons heen

madaster-image
23-11-2023 Nieuws

Decarbonisatie steeds belangrijker

Lees meer
madaster-image
07-11-2023 Persberichten

Staedion start met paspoort voor bouwmaterialen van Madaster

Lees meer
madaster-image
09-10-2023 Blogs

Reduceer impact op milieu met Madaster

Lees meer

Where are you located?