Onze visie Wat doet Madaster voor mij? Platform Inspiratie Max’en Contact
Log in
Terug
Nieuws 14 mar 2018

NEW CONSTRUCTED LOGIC

NEW CONSTRUCTED LOGIC

NEW CONSTRUCTED LOGIC

De eerste keer dat ik van circulaire economie hoorde, was tijdens een event in Carré over Abundance met Peter Diamandis en andere hooggeachte sprekers. In zijn toespraak benoemde Diamandis het circulaire gedachtengoed als een andere benadering van duurzaamheid. Eerlijk gezegd deed hij het voorkomen als oude wijn in nieuwe zakken. Een interessant concept, maar nog erg abstract. Een paar jaar later, ergens in 2015, had ik het genoegen om bij een bijeenkomst met Dame Ellen MacArthur aanwezig te zijn, waar zij een gloedvol betoog gaf over de circulaire economie. Haar persoonlijke verhaal en de eenvoud, waarmee zij circulaire economie en de noodzaak ervan onder woorden bracht, lieten bij mij het kwartje vallen. Sindsdien ben ik een actief pleitbezorger van de circulaire economie en wereldwijd betrokken bij tal van initiatieven, research en concrete projecten in de gebouwde omgeving. Ik voel mij een bevoorrecht mens om inmiddels wereldwijd met dit thema te kunnen werken.

Daar waar het gaat om circulaire economie in de gebouwde omgeving, wordt nog vaak gekeken naar de quick wins. We maken het ons erg gemakkelijk door dikwijls achteraf te beredeneren waarom bepaalde oplossingen circulair zijn. Dit is wat ik maar noem de ’reconstructed logic’. Eerlijk gezegd geloof ik niet dat daar de vernieuwing vandaan moet komen. Werkelijke circulaire oplossingen kunnen alleen ontstaan wanneer bij het benoemen van de eerste ambities nadrukkelijk wordt stilgestaan bij alle aspecten van circulaire economie. Noem het constructed logic. Je zou je van tevoren bij elk project moeten afvragen hoe een circulaire oplossing eruit ziet. Wat vraagt dit van de samenwerking in de supply chain? Hoe beïnvloedt dit het ontwerp? Hoe anders ziet de financiering eruit? Hoe ontwikkel ik meer waarde (of reduceer ik de kosten) ten opzichte van de huidige praktijk. Waar zitten de gezamenlijke incentives? Hoe is succes gedefinieerd?

Uiteindelijk zoek je naar de optimale mix van een gezonde economische business case en kwalitatieve resultaten zoals sociale impact, duurzaamheid, functionaliteit en gebruik.

Madaster heeft het in zich om een belangrijk onderdeel te zijn van deze puzzel. Het gaat uit van het principe dat materialen zonder identiteit waardeloos zijn (en dus afval). Dus andersom geredeneerd heeft een asset inclusief de onderliggende componenten en materialen wel waarde als we de identiteit ervan kennen. Het hebben van ‘toegang’ tot die informatie is dus mission critical. Voor het verschaffen van die toegang tot bruikbare informatie is Madaster ontwikkeld.

Ik durf zover te gaan dat Madaster een volstrekt onafhankelijk en neutraal platform moet worden dat door elke eigenaar van een gebouw, weg of brug en door elke financiële instelling, bouwer, makelaar en ontwerper zou moeten worden gebruikt. Een informatiebron die het mogelijk maakt om de daadwerkelijke waarde van assets ten volle te benutten. Hoe die waarde daadwerkelijk ten gelde kan worden gemaakt is afhankelijk van een nieuw te creëren praktijk: new constructed logic.

Dit is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Het vraagt om betrokkenheid en bijdragen van alle partners in de gebouwde omgeving om ervoor te zorgen dat Madaster robuust en integer wordt opgezet en fit for purpose.

Het vraagt ook om critical friends, die de Madaster Foundation voortdurend uitdagen en aansporen om het platform steeds beter en bruikbaarder te maken. Daar draag ik graag actief aan bij.

 

Sluit je vandaag nog aan, begin met waardebehoud

Word een van onze Max'en

Koplopers in een circulaire economie

Bekijk alle

Profiteer van de wereld om ons heen

madaster-image Persberichten
19-09-2022

Redevco neemt leidersrol op in circulariteit

Lees meer
madaster-image Nieuws
22-06-2022

GROHE geeft kranen en baden eeuwig leven in Madaster

Lees meer
madaster-image Projecten
24-05-2022

Voor het eerst materialenpaspoort voor groot renovatieproject

Lees meer