Onze visie Wat doet Madaster voor mij? Ons platform Inspiratie Contact
Word een partner
Log in
Back
Nieuws 14 mrt 2018

NEW CONSTRUCTED LOGIC

NEW CONSTRUCTED LOGIC

De eerste keer dat ik van circulaire economie hoorde, was tijdens een event in Carré over Abundance met Peter Diamandis en andere hooggeachte sprekers. In zijn toespraak benoemde Diamandis het circulaire gedachtengoed als een andere benadering van duurzaamheid. Eerlijk gezegd deed hij het voorkomen als oude wijn in nieuwe zakken. Een interessant concept, maar nog erg abstract. Een paar jaar later, ergens in 2015, had ik het genoegen om bij een bijeenkomst met Dame Ellen MacArthur aanwezig te zijn, waar zij een gloedvol betoog gaf over de circulaire economie. Haar persoonlijke verhaal en de eenvoud, waarmee zij circulaire economie en de noodzaak ervan onder woorden bracht, lieten bij mij het kwartje vallen. Sindsdien ben ik een actief pleitbezorger van de circulaire economie en wereldwijd betrokken bij tal van initiatieven, research en concrete projecten in de gebouwde omgeving. Ik voel mij een bevoorrecht mens om inmiddels wereldwijd met dit thema te kunnen werken.

Daar waar het gaat om circulaire economie in de gebouwde omgeving, wordt nog vaak gekeken naar de quick wins. We maken het ons erg gemakkelijk door dikwijls achteraf te beredeneren waarom bepaalde oplossingen circulair zijn. Dit is wat ik maar noem de ’reconstructed logic’. Eerlijk gezegd geloof ik niet dat daar de vernieuwing vandaan moet komen. Werkelijke circulaire oplossingen kunnen alleen ontstaan wanneer bij het benoemen van de eerste ambities nadrukkelijk wordt stilgestaan bij alle aspecten van circulaire economie. Noem het constructed logic. Je zou je van tevoren bij elk project moeten afvragen hoe een circulaire oplossing eruit ziet. Wat vraagt dit van de samenwerking in de supply chain? Hoe beïnvloedt dit het ontwerp? Hoe anders ziet de financiering eruit? Hoe ontwikkel ik meer waarde (of reduceer ik de kosten) ten opzichte van de huidige praktijk. Waar zitten de gezamenlijke incentives? Hoe is succes gedefinieerd?

Uiteindelijk zoek je naar de optimale mix van een gezonde economische business case en kwalitatieve resultaten zoals sociale impact, duurzaamheid, functionaliteit en gebruik.

Madaster heeft het in zich om een belangrijk onderdeel te zijn van deze puzzel. Het gaat uit van het principe dat materialen zonder identiteit waardeloos zijn (en dus afval). Dus andersom geredeneerd heeft een asset inclusief de onderliggende componenten en materialen wel waarde als we de identiteit ervan kennen. Het hebben van ‘toegang’ tot die informatie is dus mission critical. Voor het verschaffen van die toegang tot bruikbare informatie is Madaster ontwikkeld.

Ik durf zover te gaan dat Madaster een volstrekt onafhankelijk en neutraal platform moet worden dat door elke eigenaar van een gebouw, weg of brug en door elke financiële instelling, bouwer, makelaar en ontwerper zou moeten worden gebruikt. Een informatiebron die het mogelijk maakt om de daadwerkelijke waarde van assets ten volle te benutten. Hoe die waarde daadwerkelijk ten gelde kan worden gemaakt is afhankelijk van een nieuw te creëren praktijk: new constructed logic.

Dit is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Het vraagt om betrokkenheid en bijdragen van alle partners in de gebouwde omgeving om ervoor te zorgen dat Madaster robuust en integer wordt opgezet en fit for purpose.

Het vraagt ook om critical friends, die de Madaster Foundation voortdurend uitdagen en aansporen om het platform steeds beter en bruikbaarder te maken. Daar draag ik graag actief aan bij.

 

Sluit je vandaag nog aan, begin met waardebehoud

Ontdek hier meer over het gebruik van ons platform

Start met Madaster en neem een partnerschap en/of abonnement

Madaster platform

1

Stap 1

 • Partnerschap

  Ons partnermodel biedt begeleiding, ondersteuning en training en stelt u in staat ons ecosysteem te benutten via marketing en netwerkevents.

 • Abonnement

  Ons abonnementsmodel biedt u toegang tot ons platform.

 • Demo

  Madaster geeft geregeld demo’s van het platform. Schrijf u in voor de volgende demo door een mail te sturen naar info@madaster.be

 • Ons partnermodel biedt begeleiding, ondersteuning en training en stelt u in staat ons ecosysteem te benutten via marketing en netwerkevents.
 • Ons abonnementsmodel biedt u toegang tot ons platform.
 • Madaster geeft geregeld demo’s van het platform. Schrijf u in voor de volgende demo door een mail te sturen naar info@madaster.be
2

Stap 2

 • Basic

  Gebruiker 1

  Object 1

  Onboarding 1x 1,5u

  Support 1 object

  Update 2x/ jaar

  Partner event 1x/ jaar

  Marketing Basic

  Event bij klant

  € 3.500 / jaar *

 • Extra

  Gebruiker 1

  Object 1

  Onboarding 2x 1,5u

  Support Max 3 objecten

  Update 2x/ jaar

  Partner event 1x/ jaar

  Marketing Extra

  Event bij klant

  € 5.500 / jaar *

 • Premium

  Gebruiker 1

  Object 1

  Onboarding 2x 1,5u

  Support >3 objecten

  Update 2x/ jaar

  Partner event 1x/ jaar

  Marketing Premium

  Event bij klant 1

  € 8.500 / jaar *

 • € 3.500 / jaar *

 • € 5.500 / jaar *

 • € 8.500 / jaar *

 • PURE

  U kan niet wachten om mee te werken aan een circulaire wereld? U hebt voldoende aan de Madaster-handleiding en hebt geen verdere ondersteuning nodig? Kies hier dan voor het ‘Madaster Puur’ abonnement. U krijgt toegang tot het platform voor 1 gebruiker en 1 gebouw. Vanuit uw account kan u extra diensten bestellen indien nodig.

  € 1.000 / jaar *

 • Producenten

  Producenten kunnen hun producten toevoegen op Madaster. Als productgegevens kunnen worden gebruikt en gedeeld met alle gebruikers, is registratie gratis. Voor extra functies is een partnerschap vereist en neemt u best contact op via info@madaster.be

  € 0 / jaar *

 • U kan niet wachten om mee te werken aan een circulaire wereld? U hebt voldoende aan de Madaster-handleiding en hebt geen verdere ondersteuning nodig? Kies hier dan voor het ‘Madaster Puur’ abonnement. U krijgt toegang tot het platform voor 1 gebruiker en 1 gebouw. Vanuit uw account kan u extra diensten bestellen indien nodig.

  € 1.000 / jaar *

 • Producenten kunnen hun producten toevoegen op Madaster. Als productgegevens kunnen worden gebruikt en gedeeld met alle gebruikers, is registratie gratis. Voor extra functies is een partnerschap vereist en neemt u best contact op via info@madaster.be

  € 0 / jaar *

Neem contact met ons op

+32 47 353 2059
Maandag – Vrijdag, 08:30 – 18:00

info@madaster.be

Commandant Van Laethemstraat 40 bus 001
2660, Antwerp
Belgium

Wat zit er in voor mij?

Bekijk alle

Profiteer van de wereld om ons heen

madaster-image
23-11-2023 Nieuws

Decarbonisatie steeds belangrijker

Lees meer
madaster-image
07-11-2023 Persberichten

Staedion start met paspoort voor bouwmaterialen van Madaster

Lees meer
madaster-image
09-10-2023 Blogs

Reduceer impact op milieu met Madaster

Lees meer

Where are you located?