Onze visie Wat doet Madaster voor mij? Ons platform Inspiratie Contact
Word een partner
Log in
Back
Blogs 28 feb 2023

Madaster gebruiken voor EU Taxonomy

Madaster kan een belangrijke rol spelen voor uw bedrijf in het rapporteren voor EU Taxonomy. Madaster biedt inzichten in de circulaire economie. Daarnaast kan Madaster worden gebruikt om verontreiniging te voorkomen en om het beschermen van ecosystemen te documenteren – door het gebruik van toxische stoffen en het opnemen van embodied carbon in hout te registreren.
EU Taxonomie, u hebt er ongetwijfeld al van gehoord. Kortweg maakt de EU Taxonomie duidelijk welke activiteiten wel of niet duurzaam zijn, op grond van hun wetenschappelijk getoetste bijdrage aan het voorkomen van klimaatverandering of het beperken van de gevolgen ervan (adaptatie). De lijst kan worden gebruikt door grote bedrijven en financiële instellingen in de rapportage over hun duurzaamheid. Wat is momenteel de status van de EU-taxonomie? En hoe kan Madaster vastgoedbedrijven helpen om te voldoen aan (toekomstige) regelgeving? Onze Product Manager David Parker beantwoordt een aantal veelgestelde vragen.
“De EU-verordening betreffende informatieverschaffing over duurzaamheid in de financiële dienstensector (SFDR) werd in maart van 2021 wettelijk vastgesteld”
Zitten we nog steeds in de 1.0-versie van de EU-taxonomie? Het voorbije jaar is er al veel gebeurd maar de eerste versie van de EU-taxonomie moet nog worden afgerond. Voor nieuwbouw- en renovatieprojecten zijn er voor de milieudoelstellingen “klimaatmitigatie” en “klimaatadaptatie” definitieve eisen opgesteld, en zijn er concepten geformuleerd voor de “circulaire economie”. Voor deze drie (van de zes) milieudoelstellingen zijn ook DNSH (d.w.z. “breng geen ernstige schade toe”) criteria vastgesteld, die de mogelijke richting aangeven van de overige drie milieudoelstellingen. Met andere woorden de helft van de eisen van de EU-taxonomie is helder gedocumenteerd en voor de andere helft is een duidelijke focus in kaart gebracht.
“De taxonomie is al actief en nu is het tijd voor de markt om te reageren”
Wanneer zal de EU-taxonomie in de hele Europese Unie van toepassing zijn? De EU-verordening over informatieverschaffing rond duurzaamheid in de financiële dienstensector (SFDR) werd in maart van 2021 wettelijk vastgelegd. Het verplicht bepaalde EU-bedrijven tot het openbaar maken van de economische activiteiten die substantieel bijdragen aan ten minste één van de zes milieudoelstellingen. Op dit moment zijn slechts twee van de zes milieudoelstellingen (nl. die voor klimaatmitigatie en -adaptatie) aangenomen door de Europese Commissie. Deze zijn sinds 1 januari 2022 verplicht gemaakt via de EU-taxonomie “Gedelegeerde Klimaatwet van de EU”. De overige vier milieudoelstellingen zullen waarschijnlijk in 2023 wet worden. De taxonomie is dus al actief en nu is het tijd voor de markt om te reageren.

EU-taxonomie in aanbestedingen

Welke gevolgen zullen de EU-taxonomie hebben op bedrijven? De SFDR verplicht alle ondernemingen met meer dan 500 werknemers om over te gaan tot bekendmaking van hun percentage aan omzet, kapitaaluitgaven (CAPEX) en operationele kosten (OPEX), dat substantieel bijdraagt aan ten minste één van de zes milieudoelstellingen. Hetzelfde geldt voor financiële marktpartijen, waaronder banken, verzekeringsmaatschappijen en beleggingsfondsen. Bovendien is het waarschijnlijk dat overheidsinstanties de eisen van de EU-taxonomie zullen opnemen in de aanbestedingsdocumenten van door de overheid gefinancierde projecten. Het belangrijkste om te onthouden is dat de EU-taxonomie alleen vereist dat bedrijven hun activiteiten transparant inzichtelijk maken, maar niet dat zij aan een bepaald niveau van duurzaamheid dienen te voldoen. Met openbare bekendmakingen waarin het percentage taxonomisch afgestemde activiteiten wordt vermeld kan de markt de werkelijke mate van duurzaamheid van bedrijven en fondsen beoordelen en vergelijken. Hoe kunnen bedrijven zich voorbereiden op naleving van de EU-taxonomie? Bedrijven die aan de EU-taxonomie moeten voldoen, moeten de technische screeningcriteria bekijken voor iedere economische activiteit die het bedrijf uitvoert. Ze moeten vervolgens beoordelen welke activiteiten moeten voldoen met de taxonomie en dan kunnen ze beginnen met de aanpassing van de betreffende processen. Ten slotte zullen bedrijven waarschijnlijk nieuwe documentatie- en rapportagetools moeten gebruiken die voldoen aan de eisen van de EU-taxonomie.
“Op basis van de gepubliceerde vereisten zijn er al nieuwe functionaliteiten toegevoegd aan het Madaster Platform”
Hoe bereidt Madaster zich hierop voor? Madaster houdt de vinger aan de pols met betrekking tot de ontwikkeling van de technische screeningscriteria van de EU-taxonomie, waarin duidelijke en meetbare eisen worden gesteld aan nieuwbouw-, renovatie- en sloopprojecten. Op basis van de gepubliceerde vereisten zijn er al nieuwe functionaliteiten toegevoegd aan het Madaster Platform.

LevensCyclusAnalyse

Enerzijds door inzicht te verschaffen in materiaalinput en -output, anderzijds door LevensCyclusAnalyses (LCA’s) voor de embodied carbon van een volledig gebouw. Daarnaast kan Madaster worden gebruikt om verontreiniging te voorkomen en om het documenteren van het beschermen van ecosystemen te registereren – door het gebruik van toxische stoffen en het opnemen van embodied carbon in hout. In 2023 zal het platform de resterende benodigde functionaliteiten ontwikkelen om een gestroomlijnde taxonomie-rapportage en -naleving mogelijk te maken voor vastgoedeigenaren en -beheerders. Zoals bij alle nieuwe platformontwikkelingen is ook de voortdurende betrokkenheid van de gebruikers van vitaal belang om zo een uitzonderlijk product te kunnen leveren.

Sluit je vandaag nog aan, begin met waardebehoud

Ontdek hier meer over het gebruik van ons platform

Start met Madaster en neem een partnerschap en/of abonnement

Madaster platform

1

Stap 1

 • Partnerschap

  Ons partnermodel biedt begeleiding, ondersteuning en training en stelt u in staat ons ecosysteem te benutten via marketing en netwerkevents.

 • Abonnement

  Ons abonnementsmodel biedt u toegang tot ons platform.

 • Demo

  Madaster geeft geregeld demo’s van het platform. Schrijf u in voor de volgende demo door een mail te sturen naar info@madaster.be

 • Ons partnermodel biedt begeleiding, ondersteuning en training en stelt u in staat ons ecosysteem te benutten via marketing en netwerkevents.
 • Ons abonnementsmodel biedt u toegang tot ons platform.
 • Madaster geeft geregeld demo’s van het platform. Schrijf u in voor de volgende demo door een mail te sturen naar info@madaster.be
2

Stap 2

 • Basic

  Gebruiker 1

  Object 1

  Onboarding 1x 1,5u

  Support 1 object

  Update 2x/ jaar

  Partner event 1x/ jaar

  Marketing Basic

  Event bij klant

  € 3.500 / jaar *

 • Extra

  Gebruiker 1

  Object 1

  Onboarding 2x 1,5u

  Support Max 3 objecten

  Update 2x/ jaar

  Partner event 1x/ jaar

  Marketing Extra

  Event bij klant

  € 5.500 / jaar *

 • Premium

  Gebruiker 1

  Object 1

  Onboarding 2x 1,5u

  Support >3 objecten

  Update 2x/ jaar

  Partner event 1x/ jaar

  Marketing Premium

  Event bij klant 1

  € 8.500 / jaar *

 • € 3.500 / jaar *

 • € 5.500 / jaar *

 • € 8.500 / jaar *

 • PURE

  U kan niet wachten om mee te werken aan een circulaire wereld? U hebt voldoende aan de Madaster-handleiding en hebt geen verdere ondersteuning nodig? Kies hier dan voor het ‘Madaster Puur’ abonnement. U krijgt toegang tot het platform voor 1 gebruiker en 1 gebouw. Vanuit uw account kan u extra diensten bestellen indien nodig.

  € 1.000 / jaar *

 • Producenten

  Producenten kunnen hun producten toevoegen op Madaster. Als productgegevens kunnen worden gebruikt en gedeeld met alle gebruikers, is registratie gratis. Voor extra functies is een partnerschap vereist en neemt u best contact op via info@madaster.be

  € 0 / jaar *

 • U kan niet wachten om mee te werken aan een circulaire wereld? U hebt voldoende aan de Madaster-handleiding en hebt geen verdere ondersteuning nodig? Kies hier dan voor het ‘Madaster Puur’ abonnement. U krijgt toegang tot het platform voor 1 gebruiker en 1 gebouw. Vanuit uw account kan u extra diensten bestellen indien nodig.

  € 1.000 / jaar *

 • Producenten kunnen hun producten toevoegen op Madaster. Als productgegevens kunnen worden gebruikt en gedeeld met alle gebruikers, is registratie gratis. Voor extra functies is een partnerschap vereist en neemt u best contact op via info@madaster.be

  € 0 / jaar *

Neem contact met ons op

+32 47 353 2059
Maandag – Vrijdag, 08:30 – 18:00

info@madaster.be

Commandant Van Laethemstraat 40 bus 001
2660, Antwerp
Belgium

Wat zit er in voor mij?

Bekijk alle

Profiteer van de wereld om ons heen

madaster-image
23-11-2023 Nieuws

Decarbonisatie steeds belangrijker

Lees meer
madaster-image
07-11-2023 Persberichten

Staedion start met paspoort voor bouwmaterialen van Madaster

Lees meer
madaster-image
09-10-2023 Blogs

Reduceer impact op milieu met Madaster

Lees meer

Where are you located?