Onze visie Wat doet Madaster voor mij? Ons platform Inspiratie Contact
Word een partner
Log in
Back
Blogs 19 mrt 2023

Madaster Foundation verwelkomt
nieuwe directeur

Madaster Foundation, de onafhankelijke toezichthouder van Madaster, mag Joris Hillebrand en Gerhard Feldmeyer verwelkomen als respectievelijk directeur van de wereldwijde Madaster Foundation en vertegenwoordiger van de Foundation in Duitsland. “Ze zochten iemand met verstand van zakelijke dienstverlening en de financiële wereld, van het wetgevingsproces in Europa en met affiniteit met universiteiten en onderzoek”, zegt Hillebrand.
Madaster Foundation ondersteunt en begeleidt de internationale uitrol van het Madaster platform. Het hogere doel van Madaster Foundation is het bepleiten en stimuleren van de circulaire economie in het algemeen en het gebruik van materiaalpaspoorten in het bijzonder. Joris Hillebrand is begonnen als directeur van de wereldwijde Madaster Foundation. En Gerhard Feldmeyer is gestart als vertegenwoordiger van Madaster Foundation in Duitsland. We leggen hen op de rooster aan de hand van vijf vragen.

De circulaire economie stimuleren via materiaalpaspoorten?

Hillebrand: “Madaster Foundation beschouwt de aarde als een gesloten systeem waar geen afval zou moeten voorkomen. Door producten en materialen binnen de gebouwde omgeving te registreren en documenteren, zoals kan op het Madaster platform, halen we ze uit de anonimiteit en voorkomen we dat ze eindigen op de afvalberg.” Feldmeyer geeft aan dit voor het eerst te hebben ervaren met het project The Cradle in Düsseldorf. “Rond 2020 planden we een C2C-geïnspireerd kantoorgebouw. Veel gegevens van materialen en producten werden verzameld in het materialenpaspoort zodat ze gedurende de hele levenscyclus van het gebouw beschikbaar blijven. The Cradle is geregistreerd op het Madaster platform, ten gunste van de eigenaar en ten gunste van de toekomstige beschikbaarheid van de middelen.”
“Madaster Foundation ziet toe op juist gebruik van de licentie met oog voor privacy en veiligheid van gegevens”
Joris Hillebrand

Wie ontwikkelt het Madaster Platform?

Hillebrand legt uit dat bedrijven met toestemming van Madaster Foundation het Madaster Platform mogen ontwikkelen en exploiteren. Dit gebeurt niet zonder toezicht. “Madaster Foundation is als stichting eigenaar van de naam Madaster en aan het gebruik ervan zijn voorwaarden verbonden. Voorwaarden op het gebied van dienstverlening, naleving van bedrijfsregels en financiële stabiliteit, om de beschikbaarheid van gegevens te waarborgen. De licentie schrijft ook voor dat alle metadata van het platform wordt gebruikt ten behoeve van de gemeenschap, wat in het Engels zo mooi the commons heet. Madaster Foundation ziet toe op juist gebruik van de licentie met oog voor privacy en veiligheid van gegevens.”

Wat is jullie rol binnen Madaster Foundation?

Hillebrand geeft als directeur van Madaster Foundation aan dat het operationele werk onder zijn verantwoordelijkheid valt. Een raad van toezicht ziet erop toe dat dit juist gebeurt en stelt de strategische koers van de Stichting Madaster Foundation vast. Volgens Hillebrand bestaat zijn functie uit drie pijlers. “De eerste is het huis op orde houden: het faciliteren van de vergaderingen van de raad van toezicht, het voldoen aan de statutaire verplichtingen van de stichting zoals een jaarverslag en een goedgekeurde jaarrekening. Ook het uitoefenen van het toezicht op de gebruiksvoorwaarden van de naam Madaster door Madaster Services kan onder deze pijler worden geschaard. De tweede pijler is het initiëren, faciliteren en participeren in onderzoek en/of pilotprojecten op het gebied van circulariteit en materiaalpaspoorten. De derde pijler is het bepleiten van het gebruik van materiaalpaspoorten door deelname aan het publieke debat en het monitoren en beïnvloeden van regelgeving met betrekking tot het gebruik van deze paspoorten.”
“Ik ben ervan overtuigd dat materiaalpaspoorten een enorm krachtig instrument zijn voor financiële instellingen om de CO2-voetafdruk van hun balansen te controleren.”
Joris Hillebrand Feldmeyer gaat als vertegenwoordiger van Madaster Foundation in Duitsland een bijdrage leveren aan relevante strategische onderwerpen binnen zijn kennisgebied. Zijn jarenlange ervaring op het gebied van grootschalige bouwprojecten komt hem hier goed van pas. “Aangezien ik de markt al meer dan dertig jaar ken, zal ik feedback geven van relevante spelers. Ik ben van plan potentiële nieuwe gebruikers en partners voor Madaster Duitsland te benaderen. Het is mijn wens om deel te nemen aan een aantal komende relevante evenementen om Madaster te promoten.”

Wat heeft jullie doen besluiten om voor Madaster Foundation te gaan werken?

Terwijl Feldmeyer al bij zijn eerste kennismaking met Madaster enthousiast was over de visie en werkwijze, was het Madaster-verhaal voor Hillebrand nog helemaal nieuw. Hillebrand: “Ik werd benaderd door Martijn Oostenrijk en Pablo van den Bosch, bestuursleden van Madaster Services. We hebben eerder in ons professionele leven samengewerkt, met consulting voor financiële instellingen. Ik deed veel werk op het gebied van financiële regelgeving. Ze zochten voor de stichting iemand met verstand van zakelijke dienstverlening en de financiële wereld, met verstand van het wetgevingsproces in Europa en met affiniteit met universiteiten en onderzoek. Dan helpt het dat ik gepromoveerd ben in de Informatica. Van Madaster had ik nog niet eerder gehoord. Ik besloot het boek Material Matters te lezen en raakte geïnspireerd. Ik ben ervan overtuigd dat materiaalpaspoorten een enorm krachtig instrument zijn voor financiële instellingen om de CO2-voetafdruk van hun balansen te controleren. Toch heb ik banken dit nog niet op grote schaal zien gebruiken. Het idee om deel uit te maken van dit verhaal en het te helpen verspreiden spreekt me erg aan.”
“Aangezien ik de markt al meer dan dertig jaar ken, zal ik feedback geven van relevante spelers.”
Gerhard Feldmeyer

Wat zijn jullie doelen voor Madaster Foundation?

Zowel Feldmeyer als Hillebrand zijn ervan overtuigd dat een materiaalregister als Madaster op natuurlijke wijze moet groeien. Feldmeyer: “Wat Madaster heeft bereikt sinds het bedrijf in Duitsland in 2021 van start ging, is behoorlijk indrukwekkend. Toch is dit nog maar het begin. Diverse factoren bepalen het tempo van groei. Zoals het groeiende bewustzijn van mensen, komende regelgeving waaronder ESG, EU Taxonomy en ook duurzaamheidsdoelstellingen van landen en steden.” “Een verplicht gebruik van materiaalpaspoorten in alle relevante sectoren in de hele EU is natuurlijk het ultieme doel”, zo geeft Hillebrand aan, “maar het is niet de enige manier om onze doelen te bereiken. Voor bouwbedrijven en vastgoedeigenaren heeft het gebruik van materiaalpaspoorten aanzienlijke voordelen. Ze geven inzicht in de (rest)waarde van de gebruikte materialen, in embedded carbon en de mate van circulariteit. Deze inzichten helpen ook om aan andere regelgeving met betrekking tot circulariteit te voldoen. Het verspreiden van deze kennis en het overtuigen van spelers in de industrie om met materiaalpaspoorten te gaan werken en het faciliteren van proefprojecten zijn dus andere doelen waar we op willen focussen.” Bezoek de website van Madaster Foundation voor meer informatie.

Sluit je vandaag nog aan, begin met waardebehoud

Ontdek hier meer over het gebruik van ons platform

Start met Madaster en neem een partnerschap en/of abonnement

Madaster platform

1

Stap 1

 • Partnerschap

  Ons partnermodel biedt begeleiding, ondersteuning en training en stelt u in staat ons ecosysteem te benutten via marketing en netwerkevents.

 • Abonnement

  Ons abonnementsmodel biedt u toegang tot ons platform.

 • Demo

  Madaster geeft geregeld demo’s van het platform. Schrijf u in voor de volgende demo door een mail te sturen naar info@madaster.be

 • Ons partnermodel biedt begeleiding, ondersteuning en training en stelt u in staat ons ecosysteem te benutten via marketing en netwerkevents.
 • Ons abonnementsmodel biedt u toegang tot ons platform.
 • Madaster geeft geregeld demo’s van het platform. Schrijf u in voor de volgende demo door een mail te sturen naar info@madaster.be
2

Stap 2

 • Basic

  Gebruiker 1

  Object 1

  Onboarding 1x 1,5u

  Support 1 object

  Update 2x/ jaar

  Partner event 1x/ jaar

  Marketing Basic

  Event bij klant

  € 3.500 / jaar *

 • Extra

  Gebruiker 1

  Object 1

  Onboarding 2x 1,5u

  Support Max 3 objecten

  Update 2x/ jaar

  Partner event 1x/ jaar

  Marketing Extra

  Event bij klant

  € 5.500 / jaar *

 • Premium

  Gebruiker 1

  Object 1

  Onboarding 2x 1,5u

  Support >3 objecten

  Update 2x/ jaar

  Partner event 1x/ jaar

  Marketing Premium

  Event bij klant 1

  € 8.500 / jaar *

 • € 3.500 / jaar *

 • € 5.500 / jaar *

 • € 8.500 / jaar *

 • PURE

  U kan niet wachten om mee te werken aan een circulaire wereld? U hebt voldoende aan de Madaster-handleiding en hebt geen verdere ondersteuning nodig? Kies hier dan voor het ‘Madaster Puur’ abonnement. U krijgt toegang tot het platform voor 1 gebruiker en 1 gebouw. Vanuit uw account kan u extra diensten bestellen indien nodig.

  € 1.000 / jaar *

 • Producenten

  Producenten kunnen hun producten toevoegen op Madaster. Als productgegevens kunnen worden gebruikt en gedeeld met alle gebruikers, is registratie gratis. Voor extra functies is een partnerschap vereist en neemt u best contact op via info@madaster.be

  € 0 / jaar *

 • U kan niet wachten om mee te werken aan een circulaire wereld? U hebt voldoende aan de Madaster-handleiding en hebt geen verdere ondersteuning nodig? Kies hier dan voor het ‘Madaster Puur’ abonnement. U krijgt toegang tot het platform voor 1 gebruiker en 1 gebouw. Vanuit uw account kan u extra diensten bestellen indien nodig.

  € 1.000 / jaar *

 • Producenten kunnen hun producten toevoegen op Madaster. Als productgegevens kunnen worden gebruikt en gedeeld met alle gebruikers, is registratie gratis. Voor extra functies is een partnerschap vereist en neemt u best contact op via info@madaster.be

  € 0 / jaar *

Neem contact met ons op

+32 47 353 2059
Maandag – Vrijdag, 08:30 – 18:00

info@madaster.be

Commandant Van Laethemstraat 40 bus 001
2660, Antwerp
Belgium

Wat zit er in voor mij?

Bekijk alle

Profiteer van de wereld om ons heen

madaster-image
23-11-2023 Nieuws

Decarbonisatie steeds belangrijker

Lees meer
madaster-image
07-11-2023 Persberichten

Staedion start met paspoort voor bouwmaterialen van Madaster

Lees meer
madaster-image
09-10-2023 Blogs

Reduceer impact op milieu met Madaster

Lees meer

Where are you located?