Onze visie Wat doet Madaster voor mij? Platform Inspiratie Max’en Contact
Log in
Terug
Nieuws 14 feb 2020

MADASTER EN VAN DRAECKEBURGH ENTHOUSIAST OVER FISCALE REGELING MILIEU INVESTERINGSAFTREK 2020

MADASTER EN VAN DRAECKEBURGH ENTHOUSIAST OVER FISCALE REGELING MILIEU INVESTERINGSAFTREK 2020

MADASTER EN VAN DRAECKEBURGH ENTHOUSIAST OVER FISCALE REGELING MILIEU INVESTERINGSAFTREK 2020

Als partner manager bij Madaster krijg ik steeds meer vragen van partners en klanten over bestaande fiscale regelingen voor circulaire gebouwen en de rol die het materialenpaspoort daarin speelt. Hoog tijd om hier eens dieper op in te gaan met Mitchell Gmelich van Van Draeckeburgh, specialist in subsidies voor de gebouwde omgeving en partner van Madaster. Middels een 5-tal vragen bespreek ik met Mitchell de kansen en mogelijkheden van de MIA-regeling.

WAT IS DE MIA-REGELING?

De Milieu-investeringsaftrek (MIA) is een fiscale stimuleringsregeling die gericht is op investeringen in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen en duurzame gebouwen. Ook circulaire gebouwen die voldoen aan een scherpe milieuprestatie ambitie en worden gebouwd met een materialenpaspoort, komen in aanmerking voor de regeling.

WAARVOOR KAN MEN DE MIA AANVRAGEN?

De MIA is een brede regeling waardoor er veel milieuvriendelijke investeringen voor in aanmerking komen. De regelingen die in het oog springen zijn die voor circulaire woningen, utiliteits- en industriegebouwen, omdat deze voor een groot fiscaal voordeel in aanmerking komen. Ook circulaire materialen en producten die daarbij gebruikt worden zoals duurzaam geproduceerd hout en circulaire gevelconstructies komen in aanmerking. Er is een speciale milieulijst waar precies op staat welk bedrijfsmiddel of techniek op een bijdrage kan rekenen.

WAT IS DE HOOGTE VAN DE INVESTERINGSAFTREK VOOR CIRCULAIRE GEBOUWEN?

Dit verschilt per regeling: voor circulaire utiliteit en woningbouw kan maar liefst 36% van het investeringsbedrag verminderd worden op de vennootschapsbelasting. Bij industriële panden is de MIA-aftrek 27%. Dit zorgt voor een netto belastingvoordeel van 6 tot 9% van de investeringskosten.

HOE WERKT EEN AANVRAAG VOOR DE MIA?

Iedere aanvraag dient te voldoen aan een reeks voorwaarden om in aanmerking te komen voor de MIA. Ik zal de voornaamste benoemen: De Milieu Prestatie Gebouw (MPG)- berekening moet aantonen of het gebouw voldoet aan de circulaire maatstaven. Aanvullend moet de berekening getoetst worden door een certificatiesysteem zoals GPR Gebouw of BREEAM-NL. Daarnaast heeft men bij circulaire bouw een compleet materialenpaspoort nodig. Hierin staan ‘de ingrediënten’ van het gebouw; alle elementen en componenten, de toxiciteit van de materialen en hoe demontabel het gebouw is.

EEN VOORBEELDBEREKENING:

De MIA-regeling is een fiscale investeringsaftrek voor organisaties welke winstbelasting ofwel vennootschapsbelasting afdragen. Dit zijn ondernemingen, vastgoedbeleggers, maar ook woningcorporaties. Hieronder staat een voorbeeldberekening van het potentiele voordeel voor een project voor een gebouw van 2.500 m2 bruto vloeroppervlakte. Het investeringsbedrag voor een circulair gebouw dat in aanmerking komt is maximaal € 1.200 per m2 BVO*.

 

 

*Voor utiliteit en woongebouwen is het maximale investeringsbedrag € 1.200 per m2 BVO. Voor industrie gebouwen is dat € 600 of € 900 per m2 respectievelijk voor gebouwen met of zonder vegetatiedak.

Zoals uit Mitchell’s antwoorden en voorbeeldberekening blijkt, kan het financieel erg interessant zijn om eens met Van Draeckeburgh in gesprek te gaan en de mogelijkheden te onderzoeken. Zij weten als subsidiespecialist exact hoe een materialenpaspoort slim ingezet kan worden om maximaal financiële ruimte te creëren voor circulair bouwen. En dat brengt ons weer dichter bij een wereld zonder afval.

 

Sluit je vandaag nog aan, begin met waardebehoud

Word een van onze Max'en

Koplopers in een circulaire economie

Bekijk alle

Profiteer van de wereld om ons heen

madaster-image Persberichten
19-09-2022

Redevco neemt leidersrol op in circulariteit

Lees meer
madaster-image Nieuws
22-06-2022

GROHE geeft kranen en baden eeuwig leven in Madaster

Lees meer
madaster-image Projecten
24-05-2022

Voor het eerst materialenpaspoort voor groot renovatieproject

Lees meer