Onze visie Wat doet Madaster voor mij? Ons platform Inspiratie Contact
Word een partner
Log in
Back
Nieuws 21 jan 2021

MADASTER CIRCULARITEITSSCORE SCHEPT TRANSPARANTIE IN DE MARKT

MADASTER CIRCULARITEITSSCORE SCHEPT TRANSPARANTIE IN DE MARKT

De eerste essentiële stap naar circulariteit is natuurlijk het registreren en documenteren van vastgoedobjecten om een actueel inzicht te krijgen in de materiële, circulaire en financiële waarde. Dit biedt vastgoedeigenaren en -beheerders de mogelijkheid om slimme keuzes te maken en gericht te kunnen sturen. Handig bij nieuwbouw en sloop, maar zeker ook waar het de verduurzaming van eigen vastgoed betreft. De Madaster Circularity Indicator (Madaster CI) speelt hierbij een grote rol. De Madaster CI geeft een indicatie van de mate van circulariteit op basis van de gebruikte materialen (nieuw vs. hergebruikt), de levensduur en het afvalscenario van de toegepaste elementen in een vastgoedobject. Maar wat betekent een hoge circulaire waarde en hoe kan een eigenaar of beheerder van vastgoed hier zijn voordeel mee doen? We vroegen het aan Ron van Ommeren, founder Modulo Milieustraten (circulariteitsscore 90%) en Henny van Benthem, founder Sustainable Constructions (circulariteitsscore 70%).

WAAROM SPEELT VERDUURZAMING VAN VASTGOED EEN BELANGRIJKE ROL BINNEN JULLIE ORGANISATIE?

Zowel Modulo Milieustraten als Sustainable Constructions noemen de beperkte voorraad materialen en grondstoffen als belangrijke reden om bedrijfsprocessen duurzaam in te richten. Van Ommeren: “Het is belangrijk dat we niet meer verspillen dan nodig is en zuinig omspringen met materialen.” Van Benthem voegt hier aan toe: “Ik heb ervaren dat het anders inrichten van bedrijfsprocessen helemaal niet duurder of bewerkelijker hoeft te zijn. Prettige oplossingen dienen zich vaak snel aan en dit vertaalt zich naar dankbare klanten en een goed gevoel bij het personeel.”

HOE KOMT DIT TOT UITING?

Modulo Milieustraten besloot in 2008 te starten met modulaire, flexibele milieustraten. Een spannend besluit aangezien deze tot dat moment nog volledig aard- en nagelvast gebouwd werden. Van Ommeren: “Een Modulo Milieustraat wordt opgebouwd uit gestandaardiseerde, modulaire betonelementen die geproduceerd zijn met ecogranulaat. Deze hebben een levensduur van minimaal 50 jaar en worden meerdere keren opnieuw gebruikt zonder dat dit afbreuk doet aan de kwaliteit.” Een slim besluit, want het leidt tot een flinke besparing in de sloop- en (nieuw)bouwkosten en een aanzienlijke CO2-besparing. En wanneer je denkt dat het niet nog duurzamer kan, verrast Van Ommeren ons: “Wij gaan starten met een inruilgarantie. Dat houdt in dat, indien de milieustraat in de toekomst moet worden aangepast of verplaatst, de elementen die niet meer nodig zijn, retour kunnen worden gegeven of ingeruild. Die elementen komen in een re-use elementenpool en kunnen vervolgens opnieuw door andere gemeenten of bedrijven worden gebruikt.”

Sustainable Constructions ontwikkelde zelf een circulair product. Zo ontwierpen zij in 2015 handige constructie blokken die niet alleen het bouwproces optimaliseren maar ook het milieu sparen. Van Benthem: “De blokken zijn erg licht om mee te werken en de opsluiting in de balkenconstructie zorgt voor degelijkheid. De druk op de fundering is minimaal. We hoeven niet de grond in met beton. Geen stikstof dus.

 

Daar komt bij dat het massieve van het blok voor een hoge isolatiewaarde zorgt. Een montage van een woning hoeft bovendien niet per se door vakmensen uitgevoerd te worden en kan dus resulteren in een flinke besparing.” Inmiddels zijn de eerste woningen gerealiseerd met deze lichtgewicht blokken en lopen er verschillende aanvragen van onder andere gemeentes.

IN HOEVERRE IS DE CIRCULARITEITSSCORE EEN BELEIDSINSTRUMENT BINNEN JULLIE ORGANISATIE?

Van Benthem geeft aan dat de circulariteitsscore een belangrijke tool is bij beleidsbeslissingen: ”De circulariteitsscore zorgt voor focus bij iedere stap die we zetten. We zoeken constant naar verfijning. Dit gaat ook in de aderen van ons personeel zitten.” Dat het ook een positief effect heeft op het klantenbestand bewijst de samenwerking van Sustainable Constructions met de Sector Sterk Techniek van VMBO scholen. Van Benthem vervolgt: “De interesse voor onze benadering is gretig opgepakt. We maken woningen met leerlingen in de school. Het is fijn dat de overheid deze ontwikkeling steunt zodat circulariteit een wezenlijk onderdeel vormt binnen zowel het onderwijs als het bedrijfsleven.”

De circulariteitsscore schept daarnaast transparantie in de markt. Van Ommeren legt uit: “We willen aantonen dat het circulair bouwen van milieustraten goed mogelijk is. Dat zeggen we al jaren maar met de Madaster circulariteitsscore kunnen we het ook echt aantonen. De bewijslast is belangrijk voor ons, maar zeker ook voor onze opdrachtgevers.

AL JULLIE KEUZES HEBBEN GELEID TOT EEN HOGE CIRCULARITEITSWAARDE VAN HET VASTGOED. WAT BETEKENT DIT VOOR JULLIE ORGANISATIE?

Zowel Van Ommeren als Van Benthem noemen ‘toekomstbestendigheid’ als grootste gewin. Voor zowel het bedrijf als de opdrachtgever. Van Ommeren legt uit: “Het bereiken van de hoge circulariteitswaarde kan alleen als er twee winnaars zijn, Modulo maar ook de opdrachtgever. We zijn aan elkaar verbonden. Als we ‘bouwen’ dan ‘zorgen’ we ook. Zowel voor de opdrachtgever als Modulo is een gerealiseerd project de start van een nieuwe langdurige relatie. Een ieder heeft groot belang bij een lange levensduur van het gerealiseerde project.”

Volgens Van Benthem is de belangstelling voor een circulair product groot, omdat ook de markt de voordelen ziet van een flexibel en minder bewerkelijk bouwproces: “De grote belangstelling van alle betrokken partijen resulteert in een brede acceptatie. Zonder veel discussie over te gebruiken materialen. In ons geval is een woning goedkoop, makkelijk in elkaar te zetten, maar ook weer eenvoudig te demonteren en weer volledig met dezelfde materialen op te bouwen. Uitbreiding is ook makkelijker te realiseren. En er zijn geen vrachtwagens of hijskranen nodig. Daar voelen klanten zich goed bij. Werken met een circulair product betekent werken met een absoluut gewenst product.”

Sluit je vandaag nog aan, begin met waardebehoud

Ontdek hier meer over het gebruik van ons platform

Start met Madaster en neem een partnerschap en/of abonnement

Madaster platform

1

Stap 1

 • Partnerschap

  Ons partnermodel biedt begeleiding, ondersteuning en training en stelt u in staat ons ecosysteem te benutten via marketing en netwerkevents.

 • Abonnement

  Ons abonnementsmodel biedt u toegang tot ons platform.

 • Demo

  Madaster geeft geregeld demo’s van het platform. Schrijf u in voor de volgende demo door een mail te sturen naar info@madaster.be

 • Ons partnermodel biedt begeleiding, ondersteuning en training en stelt u in staat ons ecosysteem te benutten via marketing en netwerkevents.
 • Ons abonnementsmodel biedt u toegang tot ons platform.
 • Madaster geeft geregeld demo’s van het platform. Schrijf u in voor de volgende demo door een mail te sturen naar info@madaster.be
2

Stap 2

 • Basic

  Gebruiker 1

  Object 1

  Onboarding 1x 1,5u

  Support 1 object

  Update 2x/ jaar

  Partner event 1x/ jaar

  Marketing Basic

  Event bij klant

  € 3.500 / jaar *

 • Extra

  Gebruiker 1

  Object 1

  Onboarding 2x 1,5u

  Support Max 3 objecten

  Update 2x/ jaar

  Partner event 1x/ jaar

  Marketing Extra

  Event bij klant

  € 5.500 / jaar *

 • Premium

  Gebruiker 1

  Object 1

  Onboarding 2x 1,5u

  Support >3 objecten

  Update 2x/ jaar

  Partner event 1x/ jaar

  Marketing Premium

  Event bij klant 1

  € 8.500 / jaar *

 • € 3.500 / jaar *

 • € 5.500 / jaar *

 • € 8.500 / jaar *

 • PURE

  U kan niet wachten om mee te werken aan een circulaire wereld? U hebt voldoende aan de Madaster-handleiding en hebt geen verdere ondersteuning nodig? Kies hier dan voor het ‘Madaster Puur’ abonnement. U krijgt toegang tot het platform voor 1 gebruiker en 1 gebouw. Vanuit uw account kan u extra diensten bestellen indien nodig.

  € 1.000 / jaar *

 • Producenten

  Producenten kunnen hun producten toevoegen op Madaster. Als productgegevens kunnen worden gebruikt en gedeeld met alle gebruikers, is registratie gratis. Voor extra functies is een partnerschap vereist en neemt u best contact op via info@madaster.be

  € 0 / jaar *

 • U kan niet wachten om mee te werken aan een circulaire wereld? U hebt voldoende aan de Madaster-handleiding en hebt geen verdere ondersteuning nodig? Kies hier dan voor het ‘Madaster Puur’ abonnement. U krijgt toegang tot het platform voor 1 gebruiker en 1 gebouw. Vanuit uw account kan u extra diensten bestellen indien nodig.

  € 1.000 / jaar *

 • Producenten kunnen hun producten toevoegen op Madaster. Als productgegevens kunnen worden gebruikt en gedeeld met alle gebruikers, is registratie gratis. Voor extra functies is een partnerschap vereist en neemt u best contact op via info@madaster.be

  € 0 / jaar *

Neem contact met ons op

+32 47 353 2059
Maandag – Vrijdag, 08:30 – 18:00

info@madaster.be

Commandant Van Laethemstraat 40 bus 001
2660, Antwerp
Belgium

Wat zit er in voor mij?

Bekijk alle

Profiteer van de wereld om ons heen

madaster-image
23-11-2023 Nieuws

Decarbonisatie steeds belangrijker

Lees meer
madaster-image
07-11-2023 Persberichten

Staedion start met paspoort voor bouwmaterialen van Madaster

Lees meer
madaster-image
09-10-2023 Blogs

Reduceer impact op milieu met Madaster

Lees meer

Where are you located?