Onze visie Wat doet Madaster voor mij? Ons platform Inspiratie Contact
Word een partner
Log in
Back
Nieuws 15 sep 2017

LEVERT HET MATERIALENPASPOORT WINST OP VOOR DE ZORG?

LEVERT HET MATERIALENPASPOORT WINST OP VOOR DE ZORG?

Stel dat een zorginstelling voor een van haar gebouwen, of meerdere gebouwen, een materialenpaspoort bij Madaster laat registreren, wat levert dat dan op?

Voor het materialenpaspoort is een BIM tekening van het gebouw nodig. Bij registratie in Madaster wordt een paspoort gemaakt van alle materialen die in het gebouw aanwezig zijn. Glas, kozijnen, hout, leidingen, stenen, pijpen enz. Daarbij wordt een waarde bepaald van deze materialen.

De waarde van het materialenpaspoort voorkomt dat een gebouw afgeschreven behoeft te worden naar nul vanwege het feit dat het paspoort een waarde vertegenwoordigd van 10 à 20 %. Met een materialenpaspoort in de hand kan de Raad van Bestuur in gesprek gaan met:

 • de accountant of er boekhoudkundig financiële ruimte ontstaat voor de zorginstelling;
 • de huisbankier over de vraag of het materialenpaspoort meer zekerheid biedt dan alleen de waarde van de locatie en het gebouw;
 • de verzekeraar over de vraag welk effect het materialenpaspoort heeft op het contract.

Andere effecten zijn:

 • Bij sloop van een zorggebouw zou de sloper de zorginstelling een bedrag moeten vergoeden gelijk aan de waarde van het materialenpaspoort.
 • Voor de bouwers betekent het dat men deze materialen weer kan gebruiken voor nieuwbouw.
 • Het feit dat materialen aan het eind van het gebruik (bij sloop) waarde vertegenwoordigen heeft direct effect op de criteria bij nieuwbouw. We gaan voordenken in plaats van nadenken.

Als de zorgsector collectief zou besluiten materialenpaspoorten voor haar gebouwen te registreren is het effect in de keten enorm. Madaster beschikt in dat geval over een aanzienlijke registratie van materialen en zorginstellingen kunnen boekhouding de nodige financiële ruimte creëren. Waardevermeerdering van zeldzame grondstoffen zoals koper is in bovenstaand verhaal nog niet meegenomen.

Conclusie: om de positieve effecten van het materialenpaspoort te onderzoeken en met elkaar nieuwe afspraken te maken, is een stakeholderdialoog nodig. Een bijeenkomst met alle direct betrokkenen zoals Raden van Bestuur van zorginstellingen, financiers, verzekeraars en accountants om met elkaar in gesprek te gaan over het effect van het materialenpaspoort voor de zorg! Op 20 september jl. zijn we als Triocare begonnen de discussie op te starten in samenwerking met de Provincie Friesland en geïnteresseerde zorginstellingen en hun partners. Vervolg van deze discussie is noodzakelijk.

Waarom schrijven we op?

Omdat onze planeet een gesloten systeem is, moeten wij verbranden van afval voorkomen. De huidige situatie laat zien dat als materialen hun identiteit verliezen het gezien wordt als afval. Door een identiteit aan materialen te geven, door het maken van een materialenpaspoort, voorkomen we dat het afval wordt.

Wat levert een materialenpaspoort op? Nieuwbouw gebaseerd op criteria van hergebruik en de levensloop van materialen leidt tot toekomstbestendige en slim ontwikkelde gebouwen die circulariteit ondersteunen.

 

Sluit je vandaag nog aan, begin met waardebehoud

Ontdek hier meer over het gebruik van ons platform

Start met Madaster en neem een partnerschap en/of abonnement

Madaster platform

1

Stap 1

 • Partnerschap

  Ons partnermodel biedt begeleiding, ondersteuning en training en stelt u in staat ons ecosysteem te benutten via marketing en netwerkevents.

 • Abonnement

  Ons abonnementsmodel biedt u toegang tot ons platform.

 • Demo

  Madaster geeft geregeld demo’s van het platform. Schrijf u in voor de volgende demo door een mail te sturen naar info@madaster.be

 • Ons partnermodel biedt begeleiding, ondersteuning en training en stelt u in staat ons ecosysteem te benutten via marketing en netwerkevents.
 • Ons abonnementsmodel biedt u toegang tot ons platform.
 • Madaster geeft geregeld demo’s van het platform. Schrijf u in voor de volgende demo door een mail te sturen naar info@madaster.be
2

Stap 2

 • Basic

  Gebruiker 1

  Object 1

  Onboarding 1x 1,5u

  Support 1 object

  Update 2x/ jaar

  Partner event 1x/ jaar

  Marketing Basic

  Event bij klant

  € 3.500 / jaar *

 • Extra

  Gebruiker 1

  Object 1

  Onboarding 2x 1,5u

  Support Max 3 objecten

  Update 2x/ jaar

  Partner event 1x/ jaar

  Marketing Extra

  Event bij klant

  € 5.500 / jaar *

 • Premium

  Gebruiker 1

  Object 1

  Onboarding 2x 1,5u

  Support >3 objecten

  Update 2x/ jaar

  Partner event 1x/ jaar

  Marketing Premium

  Event bij klant 1

  € 8.500 / jaar *

 • € 3.500 / jaar *

 • € 5.500 / jaar *

 • € 8.500 / jaar *

 • PURE

  U kan niet wachten om mee te werken aan een circulaire wereld? U hebt voldoende aan de Madaster-handleiding en hebt geen verdere ondersteuning nodig? Kies hier dan voor het ‘Madaster Puur’ abonnement. U krijgt toegang tot het platform voor 1 gebruiker en 1 gebouw. Vanuit uw account kan u extra diensten bestellen indien nodig.

  € 1.000 / jaar *

 • Producenten

  Producenten kunnen hun producten toevoegen op Madaster. Als productgegevens kunnen worden gebruikt en gedeeld met alle gebruikers, is registratie gratis. Voor extra functies is een partnerschap vereist en neemt u best contact op via info@madaster.be

  € 0 / jaar *

 • U kan niet wachten om mee te werken aan een circulaire wereld? U hebt voldoende aan de Madaster-handleiding en hebt geen verdere ondersteuning nodig? Kies hier dan voor het ‘Madaster Puur’ abonnement. U krijgt toegang tot het platform voor 1 gebruiker en 1 gebouw. Vanuit uw account kan u extra diensten bestellen indien nodig.

  € 1.000 / jaar *

 • Producenten kunnen hun producten toevoegen op Madaster. Als productgegevens kunnen worden gebruikt en gedeeld met alle gebruikers, is registratie gratis. Voor extra functies is een partnerschap vereist en neemt u best contact op via info@madaster.be

  € 0 / jaar *

Neem contact met ons op

+32 47 353 2059
Maandag – Vrijdag, 08:30 – 18:00

info@madaster.be

Commandant Van Laethemstraat 40 bus 001
2660, Antwerp
Belgium

Wat zit er in voor mij?

Bekijk alle

Profiteer van de wereld om ons heen

madaster-image
23-11-2023 Nieuws

Decarbonisatie steeds belangrijker

Lees meer
madaster-image
07-11-2023 Persberichten

Staedion start met paspoort voor bouwmaterialen van Madaster

Lees meer
madaster-image
09-10-2023 Blogs

Reduceer impact op milieu met Madaster

Lees meer

Where are you located?