Onze visie Wat doet Madaster voor mij? Ons platform Inspiratie Contact
Word een partner
Log in
Back
Nieuws 13 dec 2018

IS DE ‘DIGITAL TWIN’ DE NIEUWE ‘CIRCULAR WIN’? YES, IT IS!

IS DE ‘DIGITAL TWIN’ DE NIEUWE ‘CIRCULAR WIN’? YES, IT IS!

Digital twinning – het realiseren van een digitale registratie van fysieke objecten of entiteiten – wordt steeds vaker toegepast. De technologie maakt het ons makkelijker een digital twin te maken, maar helpt het ons ook?

CIRCULARITEIT BEVORDEREN MET DIGITALE IDENTITEIT

Materialen en producten die niet meer functioneel zijn komen opnieuw beschikbaar in ons economisch systeem. In het slechtste geval als afval, soms gerecycled en gelukkig steeds vaker al dan niet opgeknapt hergebruikt.

De tweedehands auto of fiets is voor ons allemaal bekend, hergebruik is geïntegreerd in de economische lifecycle van onze vervoermiddelen. Wie heeft niet ooit zijn auto of fiets nog even een poets- of opknapbeurt gegeven om wat extra opbrengst te krijgen op de marktplaats of bij de autohandelaar. Het originele onderhoudsboekje is daarbij een dikke plus en ook de mooie brochure-foto’s van de fabrikant verschijnen regelmatig bij de verkoopadvertenties.

Een onderhoudsboekje of brochure-foto is zeker geen digital twin. Maar ons kentekenregistratie systeem komt al in de buurt en de daaraan gekoppelde Nationale AutoPas van het RDW registreert al sinds 1991(!) de kilometerstanden van onze voertuigen in een digital twin. Deze registratie heeft de tweedehands markt een stuk volwassener en professioneler gemaakt.

Een digital twin faciliteert het economisch systeem, de fysieke aanwezigheid van het materiaal of product is geen must meer voor een veelheid van economische activiteiten, inclusief aankoop en verkoop. En juist in de circulaire economie is fysieke aanwezigheid een belemmering van die economische activiteit.

DIGITAL TWINNING TOEGEPAST IN DE CONSTRUCTIESECTOR

Ook de bouw- en constructiesector digitaliseert in rap tempo. Bij zowel het ontwerp, de productie, planning, keuring, onderhoud en verkoop vergroot automatisering efficiëntie, verlaagt het foutmarges en verbetert het de kwaliteit. Digital twins zijn er van materialen, producten, gebouwen en hele gebouwportfolio’s. Het kadaster heeft heel Nederland digitaal beschikbaar, ontwerpers en bouwers kunnen niet zonder hun 3D Building Information Model en een beetje bouwmaterialen handel heeft minimaal 25.000 producten in het digitale schap liggen.

Maar ondanks de ruime toepassing van automatisering in de sector staat het concept digital twinning nog in de kinderschoenen. Want het aantal gezinnen dat een compleet digitaal overzicht heeft van hun huur- of koopwoning is op de spreekwoordelijke hand te tellen. En grootschalige beleggers in vastgoed, inclusief onze pensioenfondsen, hebben veelal geen idee van welke materialen en producten ze bezitten, zij richten zich vooral op de financiën van het totale gebouw en de toetsing door kwaliteitskeurmerken als Well, Cradle to Cradle of BREEAM.

MATERIALENPASPOORT: DE BEKENDSTE DIGITAL TWIN

Een paspoort geeft identiteit. Het materialenpaspoort geeft identiteit aan materialen en producten door alle kenmerken van het betreffende materiaal of product op te schrijven. Een digitaal materialenpaspoort maakt het mogelijk om materialen en producten efficiënter te beheren. Zonder de beschikbaarheid over het fysieke materiaal of product, hebben we inzicht in eigenschappen als samenstelling, herkomst en formaat, maar ook prijs, positie in een groter geheel zoals een gebouw of de mate van impact op onze gezondheid. Bovenal voorkomt registratie van materialen en producten dat deze als afval in de anonieme vergetelheid raken.

DE TOEGEVOEGDE WAARDE VOOR DE BOUW- EN CONSTRUCTIESECTOR

Dat wat je weet van wat je hebt, heeft waarde. Het hebben van een digital twin, in welke vorm dan ook, geeft verschillende vormen van waarde aan vastgoed als totaal, maar ook voor de daarin toegepaste materialen en producten.

De digital twin faciliteert zoals eerder gesteld het economisch systeem, omdat fysieke beschikbaarheid geen noodzaak meer is voor economisch handelen. Hergebruik wordt eenvoudiger als meer informatie beschikbaar is en bij digitale informatie kan het hergebruik al worden gepland voordat de fysieke beschikbaarheid een feit is. Waarom zou je producten en materialen pas gereed maken voor hergebruik als je denkt aan afstoting van vastgoed?

Digitalisering heeft de bouw- en constructiesector al veel gebracht. Slimmer ontwerpen en bouwen, beter plannen, hogere kwaliteit, lagere foutmarges. Door inzet van digital twins gedurende de lifecycle van gebouwen ontstaan meer en nieuwe mogelijkheden voor verbetering en optimalisatie. Denk aan pro-actief onderhoud, voorstellen voor ‘upgrades’ van materialen of producten, voorkoming van dubbele inventarisatie en snellere opsporing van risico’s.

HET ONTWIKKELPERSPECTIEF

Digital twinning is onherroepelijk en wordt een drijvende ontwikkelkracht van de bouw- en constructiesector. De huidige toepassing van digitalisering wordt intensiever per deelsegment – ontwerp, bouw, beheer, transitie, financiering etc. – maar gaat bovendien een belangrijkere rol spelen over de verschillende segmenten, ofwel lifecycles van de vastgoedsector heen.

Digital twinning gaat de circulaire economie in de bouw- en constructiesector een boost geven. Fysieke barrières rondom deconstructie, remontage, kwaliteitstoetsing, opslag en transport moeten altijd worden genomen, maar digital twins maken het vele malen beter beheers- en planbaar. Afhankelijk van het specifieke materiaal of product ontstaan nieuwe mogelijkheden voor hergebruik, waar producenten, eigenaren en dienstverleners allemaal kansen krijgen hun bestaande activiteiten uit te breiden met circulaire business modellen.

Met deze boost van nieuwe toepassingen en businessmodellen die we met enthousiasme ontvangen ontstaan ook risico’s op minder positieve ontwikkelingen. Digital twins die alles omvatten, maar net niet die informatie die over x jaar noodzakelijk blijkt te zijn, business modellen die oude economische modellen transparant en efficiënt maken, maar nieuwe digitale moerassen creëren waar gebruikers in verstrikt raken, opslag van enorme hoeveelheden data waar adequaat toezicht ontbreekt om privacy en security veilig te stellen.

Digital twinning is nieuw en nog lang niet uitontwikkeld. Het ontketent een nieuw ecosysteem van services en aanbieders, van toezichthouders en wetgeving, van werkterreinen en wetmatigheden. Digital twinning is daarmee de trigger van een transitie in ons economisch stelstel.

 

Sluit je vandaag nog aan, begin met waardebehoud

Ontdek hier meer over het gebruik van ons platform

Start met Madaster en neem een partnerschap en/of abonnement

Madaster platform

1

Stap 1

 • Partnerschap

  Ons partnermodel biedt begeleiding, ondersteuning en training en stelt u in staat ons ecosysteem te benutten via marketing en netwerkevents.

 • Abonnement

  Ons abonnementsmodel biedt u toegang tot ons platform.

 • Demo

  Madaster geeft geregeld demo’s van het platform. Schrijf u in voor de volgende demo door een mail te sturen naar info@madaster.be

 • Ons partnermodel biedt begeleiding, ondersteuning en training en stelt u in staat ons ecosysteem te benutten via marketing en netwerkevents.
 • Ons abonnementsmodel biedt u toegang tot ons platform.
 • Madaster geeft geregeld demo’s van het platform. Schrijf u in voor de volgende demo door een mail te sturen naar info@madaster.be
2

Stap 2

 • Basic

  Gebruiker 1

  Object 1

  Onboarding 1x 1,5u

  Support 1 object

  Update 2x/ jaar

  Partner event 1x/ jaar

  Marketing Basic

  Event bij klant

  € 3.500 / jaar *

 • Extra

  Gebruiker 1

  Object 1

  Onboarding 2x 1,5u

  Support Max 3 objecten

  Update 2x/ jaar

  Partner event 1x/ jaar

  Marketing Extra

  Event bij klant

  € 5.500 / jaar *

 • Premium

  Gebruiker 1

  Object 1

  Onboarding 2x 1,5u

  Support >3 objecten

  Update 2x/ jaar

  Partner event 1x/ jaar

  Marketing Premium

  Event bij klant 1

  € 8.500 / jaar *

 • € 3.500 / jaar *

 • € 5.500 / jaar *

 • € 8.500 / jaar *

 • PURE

  U kan niet wachten om mee te werken aan een circulaire wereld? U hebt voldoende aan de Madaster-handleiding en hebt geen verdere ondersteuning nodig? Kies hier dan voor het ‘Madaster Puur’ abonnement. U krijgt toegang tot het platform voor 1 gebruiker en 1 gebouw. Vanuit uw account kan u extra diensten bestellen indien nodig.

  € 1.000 / jaar *

 • Producenten

  Producenten kunnen hun producten toevoegen op Madaster. Als productgegevens kunnen worden gebruikt en gedeeld met alle gebruikers, is registratie gratis. Voor extra functies is een partnerschap vereist en neemt u best contact op via info@madaster.be

  € 0 / jaar *

 • U kan niet wachten om mee te werken aan een circulaire wereld? U hebt voldoende aan de Madaster-handleiding en hebt geen verdere ondersteuning nodig? Kies hier dan voor het ‘Madaster Puur’ abonnement. U krijgt toegang tot het platform voor 1 gebruiker en 1 gebouw. Vanuit uw account kan u extra diensten bestellen indien nodig.

  € 1.000 / jaar *

 • Producenten kunnen hun producten toevoegen op Madaster. Als productgegevens kunnen worden gebruikt en gedeeld met alle gebruikers, is registratie gratis. Voor extra functies is een partnerschap vereist en neemt u best contact op via info@madaster.be

  € 0 / jaar *

Neem contact met ons op

+32 47 353 2059
Maandag – Vrijdag, 08:30 – 18:00

info@madaster.be

Commandant Van Laethemstraat 40 bus 001
2660, Antwerp
Belgium

Wat zit er in voor mij?

Bekijk alle

Profiteer van de wereld om ons heen

madaster-image
23-11-2023 Nieuws

Decarbonisatie steeds belangrijker

Lees meer
madaster-image
07-11-2023 Persberichten

Staedion start met paspoort voor bouwmaterialen van Madaster

Lees meer
madaster-image
09-10-2023 Blogs

Reduceer impact op milieu met Madaster

Lees meer

Where are you located?