Onze visie Wat doet Madaster voor mij? Ons platform Inspiratie Contact
Word een partner
Log in
Back
Blogs 7 jun 2023

Hoe makkelijk een materialenpaspoort maken met BIM

Madaster maakt automatisch materiaalpaspoorten op basis van een IFC-bestand dat een BIM-model bevat. De materialen in het IFC-bestand worden in Madaster verrijkt met circulaire- en milieudata om zo inzichten te geven in onder meer de circulariteit en de embodied carbon van uw gebouw. Klinkt gecompliceerd? Wij vroegen Madaster-gebruiker Luis Briones, afdelingshoofd BIM en digitalisatie bij Arcade, naar het gebruiksgemak van Madaster aan de hand van vijf veelgestelde vragen.

IFC export

1. Waar moet ik rekening mee houden als ik ontwerp met BIM om een IFC te krijgen die Madaster kan uitlezen? Luis Briones: “De basis is uiteraard dat de elementen de informatie bevatten die Madaster vereist zoals beschreven in de documentatie die je op de Madaster-website (docs.madaster.com, nvdr.) kan vinden. Hiervoor is het belangrijk het gebruik van de BIM-software te beheersen, vooral met betrekking tot de export naar IFC.” “Aangezien Madaster met IFC werkt en bepaalde informatie nodig heeft, moet je begrijpen hoe de omzetting van native naar IFC gebeurt, en vooral hoe deze gemanipuleerd kan worden om het juiste eindresultaat te bekomen. Dit is trouwens niet alleen van belang voor Madaster, maar essentieel in elke open BIM-samenwerking!” “Een goede referentie om hier meer over te leren zijn de BIM Basis ILS-handleidingen voor native software. Deze bevatten een overzicht van hoe de courante BIM-softwares modellen kunnen exporteren die voldoen aan de BIM Basis ILS. De richtlijnen van de BIM basis ILS (https://www.bimloket.nl/p/321/Downloads, nvdr.) komen in grote mate overeen met de vereisten voor Madaster.”
“Als je begrijpt hoe Madaster de IFC inleest en hoe je software de IFC exporteert, heb je al de nodige kennis om je modellen naadloos in Madaster te importeren.”
“Daarnaast is het ook belangrijk om de beperkingen van de software te kennen. Revit kan bijvoorbeeld issues hebben met het exporteren van openingen naar IFC als deze op een bepaalde manier geëxporteerd zijn. Ook bij de base quantities kunnen er soms fouten/inconsistenties optreden. Daar kan het aangewezen zijn om de Revit-area apart te exporteren in een custom propertyset.“ “Kort samengevat: lees goed de documentatie van Madaster en die van je software. Als je begrijpt hoe Madaster de IFC inleest en hoe je software de IFC exporteert, heb je al de nodige kennis om je modellen naadloos in Madaster te importeren.”
“Investeer in het updaten van je materialenbibliotheek zodat deze automatisch gekoppeld worden”

Materiaalherkenning

“De materialen zijn waarschijnlijk, naast de hoeveelheden, de belangrijkste parameter in Madaster. Hoe beter je bibliotheek is opgebouwd, hoe minder manuele correcties je moet doen na de export. Investeer in het updaten van je materialenbibliotheek in je native software zodat deze automatisch gekoppeld kan worden aan je materialendatabank.”

BIM Basis ILS

2. Waarom is het volgen van de buildingSmart IDS standaard (https://ucm.buildingsmart.org/use-case-details/2594/en) zo belangrijk, waar vind ik deze en wie in België is bezig met het standaardiseren? “De BIM Base Information Delivery Standard (BIM Base IDS of in Nl.: BIM Basis ILS) beschrijft enkele basisafspraken voor de uitwisseling van IFC-modellen. Door een set basisafspraken te standaardiseren, kunnen we de uitwisseling en verwerking van de informatie in de modellen ondersteunen. Uiteindelijk gaat het er om dat we als gebruiker, software-ontwikkelaar… op een bepaalde basis-kwaliteit moeten kunnen vertrouwen om applicaties en/of workflows te kunnen ontwikkelen.” “In België is BuildWise bezig met het standaardiseren van alle BIM-gerelateerde afspraken, waaronder de ISO 19650, maar ook zaken zoals de IDS. Dit gebeurt onder de cluster Digital Construction (https://digitalconstruction.be, nvdr.), waar Arcade ook een actief lid van is.”
“Uiteindelijk gaat het er om dat we op een bepaalde basiskwaliteit moeten kunnen vertrouwen om applicaties te kunnen ontwikkelen”

Nested Families in Revit

3. Wat moet ik doen met nested families in Revit opdat Madaster deze correct kan uitlezen?Nested families zijn een Revit-specifiek fenomeen dat een belangrijke impact heeft op hoe de IFC geëxporteerd wordt. Nested families kunnen shared of niet-shared zijn. Los van de implicaties binnen Revit, worden shared nested families mee geëxporteerd naar IFC als afzonderlijk element. Niet-shared nested families worden mee onder hetzelfde element geëxporteerd.” “Neem nu ramen en deuren: als je hier met bijvoorbeeld een kader en een latei als shared nested family werkt, wordt dit ook als afzonderlijk element naar IFC geëxporteerd (en bijgevolg als afzonderlijk element ingelezen in Madaster). Houd hier zeker rekening mee wanneer je je elementen en modellen voorbereidt. Een aparte latei moet dan bijvoorbeeld ook een herkenbaar materiaal hebben voor Madaster als je dit automatisch wil koppelen aan de materialendatabank van Madaster. Het is niet altijd duidelijk wat het best werkt. Je doet daarom best eerst enkele kleine tests voor je een volledig gebouw oplaadt.” 4. Kan ik het SfB-classificatiesysteem toevoegen aan mijn software? “Al de courante BIM-software biedt de mogelijkheid om classificatiecodes toe te voegen aan de elementen. De BIM Basis ILS-handleidingen bevatten de nodige informatie over hoe je dit voor jouw softwarepakket kan doen.” 5. Kan ik het matching proces met de databases in Madaster in mijn software verbeteren? “Absoluut, eens je goed begrijpt hoe Madaster de IFC inleest en de koppeling naar de materialendatabank verzorgt. Dit staat allemaal beschreven in de Madaster-documentatie. Zolang je de mogelijkheid hebt in je software om element- en materiaalnamen en/of -parameters in zekere zin te standaardiseren, zou je de matching in Madaster voor een groot stuk moeten kunnen automatiseren.” “Met Arcade zijn we erin geslaagd om onze Revit-template en -bibliotheek zodanig aan te passen dat we zonder enige voorbereiding onze modellen in Madaster kunnen opladen en een materiaalpaspoort laten genereren.”

Meer over Arcade

Arcade is een onafhankelijke & familiale onderneming met Antwerpse roots opgericht in 1986 door Bob Gorlé en Patrick Spaas. In 36 jaar evolueerde de organisatie tot een gevestigde & gerenommeerde waarde in de ingenieurswereld. De kernvisie en waarden van bij de oprichting blijven intact en zijn ingebakken in het DNA van elke werknemer: klanttevredenheid, een uitmuntende kwaliteit van het werk en bijbehorende flexibiliteit. Arcade heeft een fantastisch team in huis om elke klant bij te staan in het realiseren van zijn of haar droomproject.

Wie is Luis Briones

Luis Briones is afdelingshoofd BIM en digitalisatie bij Arcade, en is verantwoordelijk voor zowel de toepassing van BIM binnen Arcade’s ingenieursafdelingen, als de overkoepelende werking van Arcade’s BIM Consultancy, BIM Management, en BIM Coordinatie-diensten. Luis heeft na zijn opleiding als ingenieur-architect aan de KULeuven een specifieke BIM Management master gehaald aan de Zigurat Global Institute of Technology in Barcelona. Zijn passie en engagement voor BIM en digitalisatie in de bouwsector weerspiegelen zich in zijn deelname aan de werkgroep Digital Construction van Buildwise, alsook zijn ondersteuning aan de Campus De Nayer aan de hand van thesisbegeleiding voor BIM-gerelateerde onderwerpen.

Sluit je vandaag nog aan, begin met waardebehoud

Ontdek hier meer over het gebruik van ons platform

Start met Madaster en neem een partnerschap en/of abonnement

Madaster platform

1

Stap 1

 • Partnerschap

  Ons partnermodel biedt begeleiding, ondersteuning en training en stelt u in staat ons ecosysteem te benutten via marketing en netwerkevents.

 • Abonnement

  Ons abonnementsmodel biedt u toegang tot ons platform.

 • Demo

  Madaster geeft geregeld demo’s van het platform. Schrijf u in voor de volgende demo door een mail te sturen naar info@madaster.be

 • Ons partnermodel biedt begeleiding, ondersteuning en training en stelt u in staat ons ecosysteem te benutten via marketing en netwerkevents.
 • Ons abonnementsmodel biedt u toegang tot ons platform.
 • Madaster geeft geregeld demo’s van het platform. Schrijf u in voor de volgende demo door een mail te sturen naar info@madaster.be
2

Stap 2

 • Basic

  Gebruiker 1

  Object 1

  Onboarding 1x 1,5u

  Support 1 object

  Update 2x/ jaar

  Partner event 1x/ jaar

  Marketing Basic

  Event bij klant

  € 3.500 / jaar *

 • Extra

  Gebruiker 1

  Object 1

  Onboarding 2x 1,5u

  Support Max 3 objecten

  Update 2x/ jaar

  Partner event 1x/ jaar

  Marketing Extra

  Event bij klant

  € 5.500 / jaar *

 • Premium

  Gebruiker 1

  Object 1

  Onboarding 2x 1,5u

  Support >3 objecten

  Update 2x/ jaar

  Partner event 1x/ jaar

  Marketing Premium

  Event bij klant 1

  € 8.500 / jaar *

 • € 3.500 / jaar *

 • € 5.500 / jaar *

 • € 8.500 / jaar *

 • PURE

  U kan niet wachten om mee te werken aan een circulaire wereld? U hebt voldoende aan de Madaster-handleiding en hebt geen verdere ondersteuning nodig? Kies hier dan voor het ‘Madaster Puur’ abonnement. U krijgt toegang tot het platform voor 1 gebruiker en 1 gebouw. Vanuit uw account kan u extra diensten bestellen indien nodig.

  € 1.000 / jaar *

 • Producenten

  Producenten kunnen hun producten toevoegen op Madaster. Als productgegevens kunnen worden gebruikt en gedeeld met alle gebruikers, is registratie gratis. Voor extra functies is een partnerschap vereist en neemt u best contact op via info@madaster.be

  € 0 / jaar *

 • U kan niet wachten om mee te werken aan een circulaire wereld? U hebt voldoende aan de Madaster-handleiding en hebt geen verdere ondersteuning nodig? Kies hier dan voor het ‘Madaster Puur’ abonnement. U krijgt toegang tot het platform voor 1 gebruiker en 1 gebouw. Vanuit uw account kan u extra diensten bestellen indien nodig.

  € 1.000 / jaar *

 • Producenten kunnen hun producten toevoegen op Madaster. Als productgegevens kunnen worden gebruikt en gedeeld met alle gebruikers, is registratie gratis. Voor extra functies is een partnerschap vereist en neemt u best contact op via info@madaster.be

  € 0 / jaar *

Neem contact met ons op

+32 47 353 2059
Maandag – Vrijdag, 08:30 – 18:00

info@madaster.be

Commandant Van Laethemstraat 40 bus 001
2660, Antwerp
Belgium

Wat zit er in voor mij?

Bekijk alle

Profiteer van de wereld om ons heen

madaster-image
23-11-2023 Nieuws

Decarbonisatie steeds belangrijker

Lees meer
madaster-image
07-11-2023 Persberichten

Staedion start met paspoort voor bouwmaterialen van Madaster

Lees meer
madaster-image
09-10-2023 Blogs

Reduceer impact op milieu met Madaster

Lees meer

Where are you located?