EPEA en Madaster bundelen hun krachten om de gebouwde omgeving te transformeren en de transitie naar een duurzame take-make-reuse economie te versnellen. Als leiders in data- en adviesdiensten voor circulariteit en milieu-impact, zitten innovatie en samenwerking met toonaangevende bedrijven in ons DNA. Deze samenwerking heeft geresulteerd in de integratie van rapportage- en materiaalpaspoortfuncties, waardoor we consistente methoden en datasets hebben om circulariteit, milieu-impact, hergebruikpotentieel en restwaarde van materialen te evalueren.
“Bij Madaster waarderen we eenvoud, die alleen mogelijk is door diepgaande kennis en begrip. Daarom is onze samenwerking met materiaalexpert EPEA van groot belang voor ons. Samen, met onze gecombineerde technologie en platformexpertise, stellen we onze klanten in staat om betere gebouwen te realiseren die Net Zero zijn en hergebruik ondersteunen. Deze samenwerking verbetert niet alleen hun projecten, maar draagt ook aanzienlijk bij aan een circulaire economie.” – Pablo van den Bosch, Board Member Madaster
Ontdek de voordelen van het EPEA-Madaster Partnerschap
Dankzij de samenwerking met EPEA kunnen we een mooie professionaliseringsslag maken in onze dienstverlening. Wat begon in Nederland en Duitsland, heeft zich nu uitgebreid naar landen als Oostenrijk, Zwitserland, België en het Verenigd Koninkrijk, en dit biedt de gebruikers van het Madaster-platform tal van voordelen.
Zo krijgen onze gebruikers meer toegang tot verrijkte datasets en nauwkeurigere analyses, wat helpt om scherpere inzichten te verkrijgen en betere beslissingen te nemen. Onze uniforme rapportagebenadering zorgt voor naleving en vereenvoudigt de informatie-uitwisseling. Met de gezamenlijke basis van de EPEA-Madaster paspoorten wordt het nog gemakkelijker om te vergelijken en te integreren, en kunnen processen worden geoptimaliseerd.
Onze gezamenlijke inspanningen op het gebied van urban mining tools veranderen de manier waarop de beschikbaarheid van materialen en CO2-footprints worden beoordeeld. Dit biedt steden, vastgoedinvesteerders en woningcorporaties waardevolle hulpmiddelen.
Twee bedrijven, één visie
EPEA, een adviesbureau gespecialiseerd in materialen, opgericht door Prof. Michael Braungart, helpt haar klanten bij het verkrijgen van Cradle-to-Cradle certificeringen en bij de milieuoptimalisatie van producten, gebouwen, investeringsportefeuilles en stedelijke gebieden. Madaster beheert een wereldwijd dataplatform dat informatie over materialen en producten binnen de gebouwde omgeving vastlegt en opslaat. Beiden zijn we gedreven om een overgang naar een circulaire economie te stimuleren en te faciliteren, waarbij materialen en producten steeds opnieuw kunnen worden gebruikt en hergebruikt.
“Samen geven we vorm aan de toekomst van de bouwsector door onze methoden continu te ontwikkelen en te verbeteren. Met digitale productpaspoorten als leidraad nodigen we iedereen uit om ons te vergezellen op deze reis van innovatie en duurzaamheid..” – Pascal Keppler, Hoofd Dataservices & LCA, EPEA
Data: De Sleutel tot Hergebruik
In een take-make-waste-economie is gebrek aan informatie geen probleem; als iets niet meer nodig is, wordt het gewoon weggegooid. In een hergebruikeconomie is informatie echter essentieel. Hoe meer inzicht je hebt, hoe groter het hergebruikpotentieel en de voordelen. Dit omvat basisgegevens zoals de fabrikant en productafmetingen, maar ook specifieke informatie over toxiciteit, koolstofimpact en demontage-instructies. EPEA en Madaster beheren deze cruciale gegevens voor de vastgoedsector, van individuele projecten tot uitgebreide activaportefeuilles en zelfs op stads- of landniveau.
We dichten de datakloof
Hoewel het eenvoudig lijkt, is het in de praktijk nog best een uitdaging om nauwkeurige gegevens te verkrijgen. De hoeveelheid informatie die nodig is om hergebruik mogelijk te maken of om de milieu-impact van een gebouw, of zelfs een hele wijk, te berekenen, is enorm. EPEA en Madaster ondersteunen hun klanten bij deze gegevensuitdaging. We dichten de kloof met een uitgebreide verzameling data over producten en materialen, gespecificeerd per locatie en, waar mogelijk, per tijdsperiode (zoals de embodied carbon van staal uit de jaren zestig vergeleken met recent geproduceerd staal). Naast gegevens over producten en materialen bieden we datamodellen die kunnen inschatten welke materialen in welke hoeveelheden aanwezig zijn. Dit is een ideale manier om milieu-inzichten te genereren voor de bestaande gebouwenvoorraad.
Van ontwerp tot herontwikkeling
Een circulaire economie kent geen begin of einde. Begin je bij het ontwerp van producten, of is het herontwikkelen van een gebouw in plaats van slopen de ideale start voor circulariteit? Het belangrijkste is om zo vroeg mogelijk de principes toe te passen die hergebruik bevorderen. Dit omvat registratie en documentatie, vermindering van materiaalverbruik, gebruik van biobased of snel hernieuwbare materialen, en het vermijden van toxische stoffen. Dit geldt voor architecten die nieuwe ontwerpen maken, projectmanagers die stadswijken herontwikkelen, vastgoedbeheerders die onderhoudscycli optimaliseren, en fabrikanten die hun toeleveringsketen heroverwegen.
Maximaal profiteren van deze nieuwe data-oplossingen
Hoewel de beschikbaarheid van gegevens en het afstemmen van methodologieën eenvoudig lijken, vormt het gebrek aan gegevens en de variëteit aan standaarden en methoden een grote uitdaging bij de overgang naar een circulaire economie. Door samen te werken met EPEA Consultancy Services en Madaster zorgt u ervoor dat uw CO2-rapportages, materiaalinventarisaties, toxiciteitsbeoordelingen en digitale paspoorten compleet, transparant, controleerbaar en consistent zijn. Dit is essentieel om te voldoen aan milieu- en rapportageregels zoals de CSRD en de EU Taxonomie.
Een blik op de toekomst: wat te verwachten
We blijven onze datasets en methodologieën uitbreiden en verbeteren. Dit omvat het aanpassen van gegevens voor verschillende geografische gebieden, productsegmenten en bouwtijdperken, evenals het implementeren van nieuwe nalevingsnormen.