Onze visie Wat doet Madaster voor mij? Platform Inspiratie Max’en Contact
Log in
Terug
Nieuws 12 dec 2017

EEN VERANTWOORDE TOEKOMST VOOR MATERIALEN

EEN VERANTWOORDE TOEKOMST VOOR MATERIALEN

EEN VERANTWOORDE TOEKOMST VOOR MATERIALEN

Circulariteit wordt een steeds belangrijker thema. Allereerst natuurlijk om de milieulast van het gebruik van materialen te verlagen. Maar natuurlijk ook om de economie toekomst te geven als antwoord op de dreigende schaarste als gevolg van geopolitieke spanningen. Willen bedrijven kunnen blijven produceren op de lange termijn, zullen ze een analyse moeten maken van de toekomstbestendigheid van de benodigde grondstoffen. Een oplossing is om zoveel mogelijk circulair te gaan en terugname of hergebruik te realiseren. Madaster is een belangrijk initiatief om materialen en producten meer toekomst te geven.

De afgelopen drie jaar ben ik diep in de betonketen gedoken. Voor de Concrete Sustainability Council heb ik, in opdracht van de WBCSD, het verantwoorde herkomst keurmerk CSC ontwikkeld voor de beton-, cement- en zand- en grindsector.

Als je stroomopwaarts kijkt zijn er veel systemen in gebruik die meer vertellen over de bron van materialen: traceersystemen zoals de Chain of Custody, milieu management systemen, enzovoort. In de keten willen wij dat er positieve impact is op milieu en sociale aspecten. Een 30-tal onderwerpen staan centraal waaronder biodiversiteit, energie-efficiëntie en opwekking, verantwoord landgebruik en mensenrechten in de keten. Een vergelijkbaar rijtje zoals de SDG’s (sustainable development goals).

Op gebouw- en infrastructuurniveau werken wij aan een kwaliteitsslag in termen van energie, veiligheid, watergebruik en ecologie. Huurders, investeerders, ontwikkelaars en overheden eisen steeds hogere standaarden en ratings met systemen zoals het energielabel, BREEAM, LEED, DGNB en Well. Ook voor infrastructuur zijn er standaarden ontstaan zoals Envision en DuboCalc.

Echter, er is weinig tot niets bekend stroom afwaarts. Waar gaan de materialen heen? Wat is het effect op het milieu en de gezondheid? Wat is de echte levensduur? Wat had de toekomstige waarde kunnen zijn? Het resultaat is dat wij nog steeds materialen verbranden of wij laten het simpelweg naar de oceaan stromen. Voor 2050 bereiken wij het punt dat er meer plastic in de oceaan zit dan vis. Dit soort processen zijn niet te stoppen als de materialen geen waarde hebben en geen eigenaar.

Een managementsysteem dat toekomst geeft aan materialen is hoognodig. Samen werken aan meer inzicht ten aanzien van de gezondheid en de milieu-impact van materialen, risico’s verlagen en werken aan businesscases om de waarde van gebruikte materialen te verhogen. Dat begint met een eerste stap, namelijk vastleggen wie welke materialen in bezit heeft.

Madaster maakt het vastleggen van materialen mogelijk met de ambitie om de wereldwijde standaard hiervoor neer te zetten. Zodat u kunt werken aan nieuwe functionaliteiten, circulaire producten, verdienmodellen en regelgeving.

Wij kijken er naar uit om samen met u toekomst te geven aan materialen.

 

Sluit je vandaag nog aan, begin met waardebehoud

Word een van onze Max'en

Koplopers in een circulaire economie

Bekijk alle

Profiteer van de wereld om ons heen

madaster-image Persberichten
19-09-2022

Redevco neemt leidersrol op in circulariteit

Lees meer
madaster-image Nieuws
22-06-2022

GROHE geeft kranen en baden eeuwig leven in Madaster

Lees meer
madaster-image Projecten
24-05-2022

Voor het eerst materialenpaspoort voor groot renovatieproject

Lees meer